Index Vakbarát Hírportál

Fejbelőtt magzatok Szíriában

2013. október 21., hétfő 06:05

Tagadta a szíriai kormány azokat a brit értesüléseket, amelyek szerint a hadsereg mesterlövészei terhes nőkön gyakorolnák a pontos célzást.

Minden alapot nélkülözőnek nevezte a brit The Times című napilap előző napi hírét a szíriai tájékoztatási minisztérium magas rangú képviselője, amely szerint a hadsereg mesterlövészei civileken, többek között terhes nőkön gyakorolják a célzást – tudatta a Hszinhua kínai hírügynökség

   A tekintélyes londoni konzervatív újságnak David Nott, az egyik legnagyobb londoni oktatókórház, a Chelsea and Westminster Hospital sebészprofesszora nyilatkozott a civilek elleni katonai bűncselekményekről. A professzor a közelmúltban önkéntesként öt hetet töltött egy szíriai kórházban.

   David Nott elmondta: kollégáival felfigyeltek arra, hogy a beszállított sérültek nagy többsége nő és gyermek, akiknek naponta változó, de egy-egy napon belül mindig ugyanazt a testrészét érte lövés.  Beszámolója szerint volt olyan nap, amikor mindegyik sérült ágyéki lőtt sebbel érkezett, a következő napon csak olyan sérülteket vittek be, akik mellkasának baloldalát találták el, a harmadik napon kizárólag nyaki lőtt sérülések fordultak elő. Volt olyan nap, amikor egymás után fél tucat terhes nő érkezett, akiknek a hasukra céloztak, és több esetben el is találták magzatukat.

   A The Times elsőoldalas cikke közölt egy röntgenfelvételt is, amelyen egy magzat látszik, lövedékkel a koponyájában.

   A tájékoztatási minisztérium neve elhallgatását kérő illetékese a kínai hírügynökségnek adott interjúban cáfolta a The Timesban megjelenteket, és azt állította, hogy azok célja a hadsereg lejáratása. A szóban fogó tisztségviselő szerint a hadsereg nem tesz mást, mint védi az országot és a szíriai népet. Damaszkusz - mint fogalmazott - az ilyen jellegű híreszteléseket azon médiaháború részének tekinti, amelyet több nyugati állam és néhány térségbeli ország Szíria ellen folytat.

Rovatok