Index Vakbarát Hírportál

Perel az évszázad műkincsrablója

2013. október 22., kedd 18:36

Beperli a múzeumot és a rotterdami polgármesteri hivatalt a rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) tavaly hét nagy értékű festményt elrabló egyik román állampolgár, mert szerinte nem biztosították a műalkotások megfelelő őrzését.

Tavaly októberben a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást - lopott el három román állampolgár. Az évszázad műkincslopásaként emlegetett ügyben jogi eljárás indult Romániában, ahol összesen hét személy ellen emeltek vádat.

Kedden újabb tárgyalás volt a bukaresti harmadik kerületi bíróságon. Ebből az alkalomból Catalin Dancu, a fővádlott Radu Dogaru ügyvédje elmondta, hogy védence bepereli a rotterdami múzeumot, valamint az ottani polgármesteri hivatalt hanyagság miatt, "hiszen nem biztosították megfelelően a festmények őrzését".

A Mediafax hírügynökség szerint Dogaru a holland rendőrség egyik jelentésére alapozva akarja bizonyítani, hogy a műalkotásokat nem őrizték megfelelően. Az ügyvéd hozzátette: azért indítják a jogi eljárást, hogy védence esetében enyhítő körülményként vegyék figyelembe a hollandok hanyagságát.

A tolvajok éjszaka alig két perc alatt lopták el a festményeket, ezt tavaly a holland rendőrség is megerősítette. A tolvajok egyetlen ajtó felfeszítésével jutottak be a kiállítóterembe. Az ügyvéd szerint a festmények mellett sem volt riasztóberendezés, és a falról pillanatok alatt le tudták emelni azokat az elkövetők.

Rovatok