Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az egydolláros, legális fű Uruguayban

2013. október 22., kedd 16:59 | aznap frissítve

Átment az uruguayi kongresszus alsó házán az a törvénytervezet, ami 2014 második felétől lehetővé tenné, hogy az állam legálisan áruljon marihuánát, írja az uruguayi El Pais. 

José Mujica köztársasági elnök hamarosan a szenátus elé terjeszti a törvénytervezetet, a cél, hogy az illegális kereskedelem ellen felvegyék a harcot. A marihuána grammjáért egy dollárnak megfelelő összeget (220 forint) kell majd fizetni, de kizárólag nagykorú helyiek vásárolhatják, havonta maximum negyven grammot. Ha a törvényt elfogadják, Uruguay lesz az első ország a világon, amely a marihuána termesztésre és terjesztésre vonatkozó törvényeket állami irányítás alá helyezné. 

„Az illegális piacon nagyon rossz minőségű marihuánát vesznek a vásárlók, ezzel szemben az államnak köszönhetően a fogyasztók biztonságos helyen juthatnának hozzá az adagjukhoz, amely minőségi lesz, ráadásul ugyanazon az áron, mint az illegális drogkereskedőknél" - mondta a lapnak az ország drogügyeiért felelős Julio Calzada. 

A dél-amerikai országban a fogyasztást eddig sem tiltották, a terjesztését és a birtoklást viszont tiltotta a törvény. Egy korábbi felmérés szerint Uruguayban évente átlagosan százhúszezren szívnak füvet, hetvenötezren heti rendszerességgel, húszezren pedig naponta. 

Az Egyesült Államokban a következő évtől Washington és Colorado államban kereskedelmi forgalomban is árusítható lesz marihuána, a két államban nyolc és tizenhét dollár közötti összeget kell fizetni egy grammért. 

Rovatok