Index Vakbarát Hírportál

A balkáni országokat is várja az EU

2013. október 23., szerda 01:24

A balkáni országok európai uniós csatlakozása mellett állt ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A Bild című német napilapnak adott, az újság szerdai számában megjelent interjújában Barroso hangsúlyozta azt is, Törökország számára is biztosítani kell a csatlakozás lehetőségét.

Az Európai Bizottság elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy hosszú távon mindenképp sor kerülhet a balkáni államok felvételére, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szóban forgó országoknak ehhez teljesíteniük kell a szükséges feltételeket.

Ankara előtt továbbra is nyitva kell hagyni az unió ajtaját

- hangoztatta a bizottsági elnök, aki Törökországot gazdaságilag és geopolitikailag fontos országnak nevezte. Barroso szerint a török reformfolyamat sikere az Európai Unió érdeke is. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy Törökország felvételéhez szükség van valamennyi tagállam jóváhagyására, ami - mint fogalmazott - jó ideig eltarthat.

Az Európai Bizottság elnöke a leghatározottabban elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint az uniót túlzott bürokrácia és egyfajta "szabályozási düh" jellemzi. Visszautasította azt a vádat is, amely szerint az Európai Bizottság "minden rossz gyökere" lenne, és indokolatlannak nevezte az állítólagos túlzott szabályozással kapcsolatos szemrehányásokat.

"Természetesen követünk el hibákat" - ismerte el Barroso, utalt ugyanakkor arra, hogy több uniós szabályozásra a tagállamok tesznek javaslatot, sőt követelik azokat. Kiemelte azt is, hogy a szóban forgó szabályok akkor lépnek hatályba, ha a tagállamok, illetve az Európai Parlament jóváhagyják azokat.

Rovatok