Index Vakbarát Hírportál

Hadgyakorlat miatt borult lángba Ausztrália

2013. október 23., szerda 13:39

Katonai hadgyakorlat miatt keletkezett az a hatalmas bozóttűz, amely egy hete pusztít Ausztrália legnépesebb államában, közölték a hatóságok szerdán. Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban csütörtök óta több mint száz helyen csaptak fel a lángok, egy ember meghalt, több mint 200 ház megsemmisült, 124 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Natalie Sanders, a tűzoltók szóvivője szerdán közölte: egy vizsgálat kiderítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Lithgow közelében a védelmi minisztérium egyik gyakorló terepén kezdődött a tűz múlt szerdán. Itt a lángok 47 ezer hektárnyi területen pusztítottak, számos ház porig égett. A védelmi tárca nem kommentálta a történteket, azt ugyanakkor megerősítette, hogy éles robbanóanyaggal folytattak gyakorlatot aznap.

A tűzoltóknak szerdán sikerült megfékezni a lángokat az ország délkeleti részén, most a Sydneytől 100 kilométerre délre fekvő térségre összpontosítják erőiket. Az időjárási viszonyok ugyanakkor nem kedveznek az oltásnak, mert a területen 35 Celsius-fok közeli hőmérséklet uralkodik, nagy a szárazság, és a szél sebessége eléri a száz kilométert.

Rovatok