Index Vakbarát Hírportál

Libanonra is átterjed a szír polgárháború

2013. október 24., csütörtök 15:06

A Libanon északi részén fekvő Tripoliban legkevesebb hat ember meghalt, ötven pedig megsebesült a már négy napja folyó utcai összecsapásokban. Észak-Libanon nagy történelmi múlttal rendelkező kétszázezres városa – Ugye senki sem keveri össze Líba fővárosával? - a szír konfliktussal kapcsolatos véleménykülönbség miatt háborog. A lakosság nyolcvan százalékát kitevő szunniták a lázadókat támogatják, a síita alaviták pedig az Aszad-rezsimet.

A felek nem kispályáztak kövekkel meg husángokkal: a beiruti Daily Star tudósítója aknavetők, rakéták és gépfegyverek bevetéséről számol be. Az újság szerint a felfordulást még a hadseregnek sem sikerült megfékeznie, az utcák néptelenek, az iskolákat bezárták.

Az 1982-es polgárháború hatásait a mai napig nyögő Libanonban mind a síita Hezbollah, mind a szunnita alapokkal rendelkező Al-Kaida komoly háttérrel rendelkezik. 2012-ben Tripoliban már egyszer kirobbant egy, a mostanihoz hasonló szunnita-alavita konfliktus, és idén augusztusban 42 ember halt meg egy ismert szalafista – azaz a szunnita felekezethez tartozó – hitszónok elleni kettős merényletben.

Rovatok