Index Vakbarát Hírportál

Mégis a roma szülőké a szőke kislány

2013. október 24., csütörtök 17:01

Mégis a cigány szülők vér szerinti gyermeke az a szőke kislány, akit az ír rendőrség gondozásba vett, mert nem akarta elhinni, hogy valóban a roma családhoz tartozik. Miután DNS vizsgálat is igazolta a genetikai kapcsolatot, a hétéves kislányt visszaadták szüleinek.

A botrányos hatósági beavatkozást egy névtelen Facebook poszt előzhette meg. Az egyik TV csatorna kapott tippet, hogy az egyik cigány családdal egy szőke, kékszemű kislány lakik. A rendezett körülmények között élő családra hétfő délután tört rá a rendőrség. Hiába állították a szülők és a lány testvére egyöntetűen, hogy a kislány valóban hozzájuk tartozik, ezt nem akarták elhinni és a gyereket gyermekvédelmi gondozásba vették.

Az egész családot traumatizálta az eset, a kislányt is beleértve – mondták a lány rokonai. Bírósági meghallgatásuk után kiadott közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy nem volt semmilyen elégséges alapja a hatósági beavatkozásnak. Az ír igazságügyminiszter jelentést kért az esetről a szigetország rendőrfőkapitányától. Be kell számolnia egy másik esetről is: kedd este egy kétéves kisfiút vettek el a rendőrök cigány családjától hasonló okból. Őt csütörtök reggel visszavitték, a nyilvánosságnak nem adtak semmiféle magyarázat.

Az ír traveller és roma közösségekkel foglalkozó egyik emberi jogvédő szervezet egyszerűen hatósági emberrablásnak nevezte ezeket az eseteket. „Nagyon aggódunk a történések miatt. Bízunk benne, hogy ez nem egy olyan időszak kezdete, amikor a roma szülőktől egymás után viszik DNS vizsgálatra azokat a gyerekeket, akiknek nem elég sötét a bőre vagy nem elég barna a szeme” – mondta Martin Collins, a Pavee Point egyesület képviselője.

Miután a múlt héten a hatóságok egy görögországi cigánytáborban egy zöld szemű, fehér bőrű négyéves kislányra bukkantak, akiról szinte azonnal bebizonyosodott, hogy nem igazi gyermeke az őt nevelő házaspárnak, Európa több országában szinte pánikszerű figyelem irányult a szokásosnál világosabb tónusú roma gyerekekre.

A „cigány gyerektolvajoktól” való félelem már a középkorban is létezett. Romológus kutatók szerint a legenda ugyanannyira megalapozatlan, mint a tiszaeszlári per révén is ismert vérvád a keresztény csecsemőket lopó zsidókról. Ennek ellenére újra és újra felbukkan a közvéleményben a kérdés. Néhány évvel ezelőtt Olaszországban politikai kampányt is folytattak ezen az alapon az egyébként sem szívesen látott roma betelepülőkkel szemben.

Rovatok