Index Vakbarát Hírportál

Economist: Orbán személye a tét

2013. október 25., péntek 15:12

A jövő évi magyarországi választásokról közöl beharangozó cikket a brit Economist eheti száma. Az írás alapvetően az ellenzék szemszögéből közelít a választáshoz, koalíciós politikust nem is idéz.

A választás óta eltelt időszakban a lap szerint Orbán Viktor küldetéstudatos hevülettel alakította át az országot, és írt új, ellentmondásos alkotmányt. A változások a lap értékelése szerint két célt szolgáltak: a kommunista múlt eltörlését, valamint a Fidesz hatalmának politikai és gazdasági megszilárdítását.

A neves brit lap idézi Gyurcsány Ferencet, aki Orbánra utalva kijelentette, hogy a tavaszi választát kérdése az: "vele, vagy nélküle"? Bajnai Gordon a lapnak azt nyilatkozta, hogy Orbán nagy lehetőséget szalasztott el: korábban ő volt a rendszerváltás szimbóluma, mára viszont ő vált a leváltandó rendszer jelképévé.

Bajnai négy dolog miatt aggódik: alacsony a befektetések szintja a gazdaságban, a fiatal, tehetséges magyarok tömegesen távoznak, a Fidesz EU-ellenes kirohanásai maradandóan károsíthatják az ország uniós kapcsolatait, a korrupció pedig annyira elharapózott, hogy rendszerszintű fenyegetést jelent az államra.

Mesterházy Attila az Economistnak dicsérte az E2014-PM-mel kötött megállapodást, mivel az MSZP az átlagemberrel és a szegényekkel ért könnyen szót, míg Bajnaiék a városiakkal és az értelmiséggel. Az MSZP elnöke szerint a közvéleménykutatások nem tükrözik a valós pártszimpátiákat: az emberek szerinte félnek vállalni hogy a baloldalra fognak szavazni. Mesterházy Gyurcsányt még a baloldalt is megosztó személynek nevezte, akinek szerinte a választók egy része soha nem fogja megbocsátani a hazugságokat.

Az Economist szerint a választásokat májusban, az EP-választásokkal egy időben lehetne tartani, mert úgy olcsóbb. Orbán azonban állítólag korábbra, áprilisra hozná előre az időpontot, hogy lerövidítse a frissen újraalakult ellenzék kampányát.

Rovatok