Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a freiburgi túszejtőt

2013. október 25., péntek 07:29 | aznap frissítve

Tizenkét embert tartott fogva csütörtök estétől a németországi Freiburg egyik gyorsétkezdéjében egy 36 éves férfi. A férfit hosszas alkudozás után péntek reggel őrizetbe vették. 

A korábban már illegális fegyvertartás és kábítószer-kereskedelem miatt eljárás alá vont kurd férfinak csütörtökön is a bíróságra kellett volna mennie, de ehelyett felhívta a rendőrséget és azzal fenyegetőzött, hogy bármit képes elkövetni.

A kurd férfinál gyúlékony folyadék volt, ezzel zárkózott be az étterembe. Azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az épületet. Feltételezések szerint fegyver is volt nála.

A hatóságok szerint a túszok többsége a kurd férfi rokona, illetve ismerőse volt, akik eredménytelenül igyekeztek őt megadásra bírni. A férfi követelésekkel nem állt elő. A rendőrség telefonon tárgyalt a túszejtővel.

Az étterem előtt a helyi kurd közösség több tagja megjelent, Egyikük azt mondta: a 36 éves túszejtő jó ember, de az utóbi időben elég zaklatott volt. A többgyerekes apa 16 éve él Németországban, de csak ideiglenes tartózkodási engedélye van. A hatóságok többször azzal fenyegették, hogy ezt megvonják tőle.

A rendőrség nagy erőkkel, köztük különleges egységekkel körülzárta az épületet. A környéket is lezárták. A mentőszolgálat és a tűzoltóság a legrosszabbra felkészülve rendkívüli tábort épített fel. Hivatalos közlés szerint csaknem 10 orvos és több mint 80 ápoló állt készültségben.

Rovatok