Index Vakbarát Hírportál

Előbb a veséjét adta oda, aztán a kezét

2013. október 26., szombat 15:04

Az indianai Chelsea Clair egy autókiállításon találkozott először Kyle Froelichkel, aki rögvest elpanaszolta neki, hogy egy potenciálisan halálos vesebetegségben szenved. Clair nem töprengett sokat, és felajánlotta az egyik veséjét az akkor 19 éves srácnak, akit alig pár órája ismert. A vese szerencsére pont megfelelt, őket pedig úgy összehozta a műtét, hogy három évvel később összeházasodtak - írja a Huffington Post.

"Most nála van a vesém. Gondoskodnom kell arról, hogy vigyáz rá" - viccelődött Clair, amikor arról kérdezték, miért ment hozzá Froelichhez. A pár életében fontos szerepet játszó szervet még el is nevezték a fiatalok: Sparkynak hívják, és minden évben megünneplik a napot, amikor gazdát cserélt.

Froelich és Clair nem tudja pontosan megmondani, hogy mikor szerettek egymásba, de abban biztosak, hogy tökéletesek egymás számára. "Azt a kötődést, ami köztünk van, senki nem értheti, aki nem élt át hasonlót" - mondta az ifjú férj. 

Amerikában jelenleg körülbelül 98 ezer ember vár veseátültetésre. Az átültethető szervek többsége elhunytaktól származik, nagyon ritka, hogy élők ajánlják fel a veséjüket. 

Clairék sztorija nem egyedülálló. A Fox News nemrég egy olyan párról közölt riportot, akik egy szívátültetés során ismerkedtek meg: a fiú beleszeretett szívdonora húgába. Ők is úgy tervezik, hogy hamarosan összeházasodnak.

Rovatok