Index Vakbarát Hírportál

Elromlott a csíkiak mozdonya

2013. október 27., vasárnap 09:35

Nem indult el vasárnap hajnalban az a különvonat, amelynek a csíkszéki tüntetőket kellett volna a Székelyek nagy menetelése helyszínére szállítani. A nyolcvagonos szerelvény Marosfőről indult volna, és Csíkszéken végighaladva 1000-1200 embert vitt volna Uzonba és Kökösre.

Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek azt mondta: a Regiotrans vasúti társaság illetékesei közölték velük, hogy meghibásodott a mozdony, és a vonat csak három óra késéssel tud elindulni. A szervezők ezért kénytelenek voltak módosítani a tervet, és a csíkszéki tüntetők autóbuszokkal, kocsikkal indultak el a nagy menetelés helyszíne felé.

Közleményt adott ki az RMDSZ Csiki Területi Szervezete elnöke, Borboly Csaba is erről vasárnap reggel. Azt írta:  az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és a Székely Nemzeti Tanács nemcsak szerződést kötött a Regiotrans vasúti társasággal, hanem már csütörtökön ki is fizette a kért összeget a szerelvényre. Sajnálatosnak tartják, ami történt.

"Valóban elromlott-e a szerelvény, vagy sokkal inkább a román hatóságok egy újabb olyan intézkedésével állunk szemben, amely megakadályozza magyar, székely közösségünket jogai gyakorlásában?" - tette fel a kérdést Borboly.

A közleményben arra kérnek minden Kökös irányába haladó autóst, hogy ha a csíki térségben a vasútállomások környékén látnak embereket, akik a nagy menetelésre indultak, vegyék fel őket. "Csakazértis menjünk el minél többen a Nagy menetelésre, üljünk autóba, próbáljunk felkérezkedni  a még el nem indult buszokra, mutassuk meg, hogy nem tudnak elgáncsolni!" - írta.

A Székelyek Nagy Menete nevű demonstrációt Kökös és Bereck nevű települések, Gábor Áron születési helye és hősi halálának helyszíne között rendezik meg vasárnap. 54 kilométeres menetoszlopot terveznek 150 ezer emberrel. Az akcióval Székelyföld helyzetére, az itt többségben élő magyar nemzetiségű közösség autonómiakövetelésére szeretnék felhívni a figyelmet. A menetet élőben követheti majd velünk percről percre.

Rovatok