Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az óriásvihar Nyugat-Európába

2013. október 28., hétfő 07:27 | aznap frissítve

Kidőlt fáival emberéleteket követelt, Európa legnagyobb repülőtereit és kikötőit is leállította a vihar Hollandiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. Százezrek maradtak áram nélkül, több helyszíni beszámoló szerint azonban mégis nagyobb a felhajtás, mint amennyit a vihar valódi ereje indokolna.

Nagy-Britannia déli részét, Hollandiát, Észak-Franciaországot, és Svédországot is sújtja az évtized vihara. A kidőlő fák Angliában egy 17 éves lány és egy ötvenéves férfi, Hollandiában egy középkorú asszony életét követelték. Londonban egy házaspár gázrobbanásban vesztette életét. Vélhetően egy kidőlt fa rongálta meg a gázvezetékeket, ez vezetett a detonációhoz. A brit fővárosban akadozik a metróközlekedés, a Heathrow repülőtéren 130 járatot töröltek. Európa negyedik legnagyobb repülőterén, az amszterdami Schipholon ugyanígy járt ötven repülőjárat. A kontinens legnagyobb kikötőjében, Rotterdamban is áll a hajóforgalom. Egy Newcastle-ból Hollandiába tartó hajó nem tudott kikötni, így 1100 emberrel a fedélzetén inkább visszafordult a nyílt vízre – közölte a Reuters.

A kormányt is megzavarta a daru

A Downing Street 10 alatti miniszterelnöki hivatal mögött áló Cabinet Office épülete is megrongálaódott, amikor egy széllökés rádöntött egy darut. Elmaradt a kormányfőhelyettes Nick Clegg sajtótájékoztatója is. Nagy-Britanniában csaknem félmillió háztartás maradt áram nélkül.

Észak-Franciaországban 75 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás. Egy asszonyt pedig a tengerbe sodort a szél Belle Ile szigetén. A heves szélvihar Dániában is embert ölt: Koppenhágában egy leomló fal maga alá temetett egy férfit. Svédországban 130 kilométeres óránkénti széllőkések fákat csavartak ki, 50 ezer háztartás itt is áram nélkül maradt.

Nagy-Britannia nagy részén leállt a vasút hétfő reggel a hétvégén beharangozott óriásvihar érkezése miatt. A londoni Heathrow repülőtéren eddig 130 járatot töröltek – írja a BBC. Az MTI szerint a vihar miatt több mint egyórás késéssel érkezett a debreceni repülőtérre a Wizz Air légitársaság londoni járata, és csaknem másfél órás csúszással indult vissza. A gép reggel Szófiából repült London-Lutonba, ahol a vihar miatt várakoznia kellett, ez okozta a késést.

Angliában van?

Áram nélkül maradt vagy törölték a járatát? Durva sztorit tudna mesélni a viharról? Ne tartsa magában, írjon a tema@index.inda.hu-ra!

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szél sebessége elérte az óránkénti 159 kilométert. Angliában és Walesben összesen 146 helyen adtak ki riasztást, ezek közül 18 újabb figyelmeztetés Délnyugat-Angliát érinti, az országnak ebben a részében több vonat utazási sebességét is 50 mérföldre (körülbelül 80 km/h) korlátozták. A Network Rail nevű vasúti társaság szerint útvonalaikon több mint 100 kidőlt fát találtak, és a továbbiak felkutatásán több száz munkatársuk dolgozik.

Halálos áldozatok vannak

Habár a vihar vasárnap hivatalosan még meg sem érkezett, máris elvitte első áldozatát: egy 14 éves fiút Sussexnél sodort el az ár vasárnap délután, de a jelek szerint már nincs sok esély rá, hogy élve megtalálják. A BBC információi szerint a keresést felfüggesztették.

Időközben a BBC még két halálesetről számolt be: egy 17 éves lány akkor szenvedett halálos sérüléseket, amikor arra a szobára dőlt egy fa, ahol ő éppen aludt. Egy ötvenes férfi Watfordban halt meg, amikor Peugot-jára dőlt egy fa.

Az ítéletidő Németországot sem kerülte el: Hamburgban a városi közlekedés gyakorlatilag leállt, nem járnak az S-Bahnok, U-Bahnok „Itt az ember hamar hozzászokik az erős szélhez, de délután voltam kint az utcán és ilyen erős szél tényleg még itt is ritka jelenség" – írta a német városból egy olvasónk. György beszámolója szerint Hamburgban is kidőlt több fa, „vannak autókra borult épületrészek, vagy épp a vízbeborult az állványozás. Repülők szintén nem indulnak, de leállt a regionális és távolsági vasútközlekedés is."

Mégsem az évszázad vihara?

A vihart persze nem mindenki veszi halálosan komolyan: a Buzzfeeden megjelent fotógaléria szerzőjének például már valószínűleg elege van a vihart övező hisztériából.

Egy olvasónk is a galériában megörökítettekhez hasonló élményekről számol be:

Oxford. Felkészültünk az armageddonra már tegnap este; palackozott víz, turista gázrezsó, gyertya, Újszövetség. Reggel fél nyolc magasságában, mikor a kertbe kiléptem, hogy felmérjem a károkat, szörnyű kép fogadott: feldőlt a hintaágy

- írja Viktor. Kata Stainesből akart Chinswickbe menni a munkahelyére, de mire reggel kilencre az állomásra ért, már törölték a vonatokat, és mivel pótlóbusz nem volt, két busszal próbált a munkahelyére érni. Fél 12-kor, amikor a levelet küldte, még nem ért be.

Az 1987-es katasztrófa

A brit meteorológia azért nem vár olyan mértékű pusztítást, amilyent a múlt század legnagyobb nagy-britanniai hurrikánja okozott. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán. Az 1987-es időjárási katasztrófa – amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Angliát – egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott. Egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a pusztítást.

Gábor gépe reggel hatkor indult Budapestről, 10 órára kellett London északi részébe érnie egy bírósági tárgyalásra. Azt írja, a bírónő csodálatára ő ért egyedül időben - már fél tízre - a tárgyalóterembe, a Londonból érkező résztvevők mind majdnem egy órás késéssel érkeztek. Londonban egyébként változóan felhős és napos az idő, ezt egy londoni magyar férfi streamjén előben is követheti, haladók a csatorna tulajdonosának nagymamájával is cseveghetnek a stream melletti ablakban.

Épp írtam volna, hogy itt, London peremvidékén (Watford) tök jó a helyzet és csak másfél órát késik a vonat, a szél meg enyhébb egy átlagos keddnél, amikor közöltél hogy a vonat nem megy sehova. Autós közlekedés simának tűnik, viszont a vonattal nagy gázok vannak.
Így nem mondanám hogy az ítélet napja van

- írja Zsolt.

Ezt Gergő is megerősíti, aki Southend-on-Sea-ben, a Temze torkolatánál él. Azt írja, szerinte nagyobb a felhajtás a vihar körül, mint amilyen maga a vihar. Ő a törölt vonatjáratok miatt busszal tudott eljutni a munkahelyére, ahol generátorról megy az áram. Azt írja:

az mindenféleképpen dicséretes, hogy nagy az óvatosság és a tájékoztatás is kiváló, önkormányzati és tűzoltósági honlapokon fontos infókat osztanak és hasznos tippeket is adnak a megelőzés érdekében.

János is megerősíti a többieket, azt írja:

kidőlt fákat ugyan láttam, de azok már tavaly is ki voltak dőlve, és mivel természetvédelmi területen dőlnek, úgy is maradnak. A közlekedés zavartalan, a tehenek legelnek (igaz, hogy a lovakon viszont takaró van). A hirtelen jött szél néhány turistát kocsmákba kényszerített, de nem bánták, mert égett a tűz a kandallókban és mindig jól jön egy kis sör. Tudom, hogy délen keményebb volt a helyzet, de ne aggódjanak, megoldják, nem ez az első és nem is az utolsó.

Alacsonyan szállnak a műanyag székek

Mivel a vonatok nagy részét törölték, főként a London környékén élők nem tudtak bemenni munkahelyükre. „Én szerencsésen beértem reggel, igaz, útközben Bermondsey-ban nekem repült egy műanyag szék, majd utána egy nagy kék fitness-labda. Biztosan egy erkélyről szabadultak el” – írta a Londonban grafikusként dolgozó Krisztina. „A cég emlékeztette az alkalmazottakat, hogy ugyanúgy kell eljárni, mint egy komolyabb havazás esetén, azaz ha akadályoztatva vannak, mielőbb jelezzék. Külön engedéllyel otthonról is lehet dolgozni. Ennek híján az alkalmazottak eldönthetik, hogy fizetés nélküli szabadnapnak vagy fizetett szabadságnak számítson a mai napi kiesés."

Balatoni vihar

A vihar által erősen érintett Portsmouth-ban nem mindenki látta olyan veszélyesnek a helyzetet.

Éjjel dolgoztam hétvégi túlórában, így végig láttam a "hurrikánt", ami engem inkább egy kiadós balatoni viharra emlékeztetett, csak sokkal kevesebb esővel. Elég erősen túl van lihegve a dolog. Ami meg a helyiek pánikhangulatát mutatja, itt tegnap családi futónap volt a tengerparton, habár a szél már akkor is igen erős volt.

– írta Dávid, aki a futásról egy képet is közölt. „Nagyjából egy teljesen átlagos hétfői nap van. Szakadozott felhőzet, erős szél. A vonatok törlése az egyetlen szokatlan és kellemetlen dolog. Legalábbis itt.”

Rovatok