Index Vakbarát Hírportál

Visszavenné anyja a szőke cigánylánykát

2013. október 28., hétfő 15:46

Bár éveken át nem kerestette a rendőrséggel, minden vágya, hogy visszavegye gyermekét az a bolgár anya, aki a hatóságok gyanúja szerint eladta Görögországban szült kislányát, akire a közelmúltban figyeltek fel a hatóságok, gyanítva, hogy a lányka nem is igazi szüleivel élt egy görögországi cigánytelepen.

Bár a hatóságok a lányka szőkesége miatt kételkedtek abban, hogy a cigánytelepen valódi szülei gondozzák, a DNS-vizsgálatok alapján kiderült: mégis roma szülőktől származik, bár kétségtelenül nem azoktól, akikkel élt.

A vizsgálatok kiderítették, hogy valódi szülei Bulgáriában élnek. A tízgyermekes Rusev-család egy bolgár tévének adott interjúban közölte: visszavárják lányukat, akit görögországi idénymunkásként annak idején nem tudtak hazahozni.

Nem eladta, csak odaadta

„Azt mondják, 400 leváért (mintegy 60 ezer forintért) eladtam őt. Gondolják, hogy megtettem volna? Nem kaptam semmit, szegény vagyok, házat szeretnék építeni, nincsen rendes otthonunk" – mondta a CNN által idézett interjúban az édesanya. Szaska Ruszeva állítása szerint héthónapos korában valóban odaadta valakinek a gyermekét – akit Sztankának nevezett el –, de nem annak a görögországi roma házaspárnak, akik ellen a hamis papírokkal tartott gyermek miatt eljárás indult.

„A kórházban nem adtak ki nekem semmilyen papírt, így nem tudtam a lányom Bulgáriába hazahozni" – mondta az asszony, aki szavai szerint hét hónapig nevelte Sztankát. Sokáig az utcán és az olivaföldeken aludtak az újszülöttel a görögországi Lamiában, helyzetüket reménytelennek érezte. Ekkor találkozott egy nővel, aki megígérte, hogy gondját viseli a lánynak, amíg az anyja férjével egy narancsültetvényre megy dolgozni. „Megadta a telefonszámát, de amikor visszamentem Bulgáriába, hiába hívtam, ki volt kapcsolva" – mesélte az édesanya, hogyan veszítette nyomát gyermekének.

Ennek ellenére nem kerestette őt a hatóságokkal, ami erősíti az asszony ellen eljárást indított bolgár rendőrség gyanúját, hogy valójában eladta a lányt Görögországban. Gyanújuk szerint személyesen is találkozott lánya későbbi nevelőszüleivel, akik jelenleg görög őrizetben vannak.

Bár állítása szerint a nevelőszülőket nem ismeri, azt nem tudta felidézni, kire is hagyta gyermekét. „Fogalmam sincs, mi a neve a nőnek. Én nem kérdeztem, ő nem mondta" – magyarázta Ruszeva csak annyit idézve fel, hogy a segítőkész, magát bolgárnak mondó asszony szőke volt.

„Az én gyermekem, szeretem őt. Gondját viselem majd. Ő az enyém, bármi történjék is" – mondta az asszony.

Rovatok