Index Vakbarát Hírportál

Jakuzáknak hiteleztek a japán bankok

2013. október 29., kedd 11:43

A japán pénzügyi felügyeleti hatóság három bankban kezd vizsgálatot, miután felmerült a gyanú, hogy jakuzáknak hiteleztek, írja a BBC. Az egyik bank, a Mizuho Financial már be is vallotta, hogy a felsővezetőik tudtak arról, hogy 200 millió jent (nagyjából 680 millió forintot) juttattak a japán bűnszervezetknek. A másik két érintett bank a Mitsubishi és a Sumitomo Mitsui.

Hétfőn a Mizuho által a tranzakciók átvilágításával megbízott ügyvédek azt mondták, a cég vezetői közül sokan tudatában voltak a maffiával kötött üzletnek, de nem tartották problémásnak az ügyet, mert azt gondolták, hogy a könyvelők majd valahogy elsimítják a dolgot. A cég közleménye szerint 54 volt és jelenlegi vezetőt fognak felelősségre vonni az ügyben. A bank igazgatója, Takashi Tsukamoto lemondott a posztjáról, bár az anyacégben megtartja vezető pozícióját.

A jakuza csoportok nem számítanak automatikusan illegálisnak Japánban. Azért problémás viszont, hogy a bankok nekik hiteleztek, mert a maffiózók köztudottan mélyen beágyazottak olyan illegális iparágakban, mint a szerencsejáték, a prostitúció vagy a védelmi pénzek szedése.

Rovatok