Index Vakbarát Hírportál

Négysávos utat söpört tisztára a robbanás

2013. október 30., szerda 15:35

Legalább négy ember meghalt a pakisztáni Kvettában, amikor csúcsforgalom idején felrobbant autóba rejtett bomba – írja a Nation amerikai lap. A merénylet pontos céljairól egyelőre csak találgatnak, de lehet, hogy a közelben található NADRA, a pakisztáni statisztikai hivatal épülete volt a célpont. Szemtanúk szerint a parkoló autóban robbanó bomba olyan erős volt, hogy a kétszer kétsávos úton valósággal elsöpörte a könyéken lévő autókat, a légnyomás az útra néző házak ablakait is kivitte.

Többen pár perccel később egy második robbanást is hallottak, de a rendőrség állítja, hogy az csak egy begyulladó benzintartály lehetett. A helyszínre siető mentők és katasztrófaelhárító egységek 4 halottat és 17 sebesültet találtak a helyszínen, de a sérültek között sokan válságos vannak állapotban.

Kvetta a rengeteg problémával küszkdő Beludzsisztán fővárosa. Az Iránnal és Afganisztánal is határos tartományban nem csak a súlyos földrengések és árvizek jelentenek állandó problémát, hanem a beludzs törzs függetlenségi harca is. A beludzs nép szerint a törzsi identitás fontosabb államszervező elv, mint a Pakisztán egységének alapjául kikiáltott iszlám. Ennek jegyében Beludzsisztánban már a húszas évek óta - változó intenzitással – folyik egy merényletekkel fűszerezett függetlenségi harc. Feltételezések szerint a robbantás is ennek lehet egy újabb epizódja. 

Rovatok