Index Vakbarát Hírportál

XVI. Benedeket is lehallgathatták

2013. október 30., szerda 19:10

A volt pápát és az utódját, Ferenc pápát megválasztó konklávé bíborosait is lehallgatta az amerikai titkosszolgálat - írja a Panorama olasz politikai napilap. A lap szerint az Olaszországban 2012 decembere és 2013 januárja között lehallgatott több mint 46 millió telefonhívás között voltak azok is, amelyek a Vatikánból indultak vagy oda érkeztek. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) figyelte a Rómában levő pápai intézményekben megforduló bíborosokat is. 

A Panorama weboldalán közölt előzetest az általa szerzett információkból. Ezek szerint lehallgatták a 2005-ben pápává választott és 2013 februárjában lemondott XVI. Benedeket és a Vatikán más vezetőit is, közöttük Ernst von Freyberget, az IOR vatikáni bank februárban kinevezett elnökét.

A vatikáni hívásokat az NSA négy kategóriába (vezetői szándék, külpolitika, pénzügy, emberi jogok) osztályozta. A lehallgatási központ állítólag az Egyesült Államok római nagykövetségén volt. A Panorama úgy tudja, az NSA 2005-től lehallgatta Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét, aki az abban az évben tartott pápaválasztó konklávén Joseph Ratzinger után a második legtöbb szavazatot kapott pápajelölt volt.

Bergogliót állítólag akkor is lehallgatták, amikor az idén márciusban tartott konklávéra Rómába érkezett és az egyik egyházi vendégházban szállt meg, mielőtt a pápaválasztásra beköltözött volna a vatikáni Szent Márta-házba. A konklávé alatt a Vatikán területét telefonon és interneten is elzárták a külvilágtól, legalábbis ott, ahol a pápaválasztó bíborosok voltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő mindezt úgy kommentálta, hogy a Vatikán nem értesült a lehallgatásról, és az ügy a Vatikánban “nem kelt aggodalmat”.

Az NSA cáfolta , hogy lehallgatta a Vatikánt. Vanee Vines, az ügynökség szóvivője közölte, hogy az NSA nem vette célba a Vatikánt, és a Panoramában megjelent ezzel kapcsolatos állítások nem fedik a valóságot.

Barack Obama amerikai elnök két napja jelentette be, hogy kezdeményezi az NSA külföldi tevékenységének ellenőrzését. A lehallgatási botrányról, Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben, az ügy magyar száláról pedig ebben.

Rovatok