Index Vakbarát Hírportál

Elvált szülők gyerekeit rabolták el

2013. október 31., csütörtök 17:42

Gyermekrablásra szerveződött nemzetközi hálózatot lepleztek le Olaszországban. A tagok különvált szülők kérésére rabolták el a gyerekeket a másik szülőtől – jelentette be csütörtökön a csendőrség. A gyerekeket hajón csempészték a szicíliai központjukon keresztül szerte Európába.

A banda, amely tagjai között volt egykori zsoldos és sportbajnok is, az ABP World Group nevű norvég vállalat mögé bújva végezte a tevékenységét. A tagok többsége speciális alakulatoknál szolgált korábban.

A kínált szolgáltatások között volt a különböző állampolgárságú szülők által vitatott gyerekek visszaszerzése több tízezer euróért, akár a gyerek életét is kockáztatva – írta közleményében a palermói csendőrség.

Az első akciót 2012-ben hajtották végre: a kommandó Tunéziában elrabolt és Szicílián keresztül Norvégiába vitt egy gyereket. A második, szintén tunéziai akció kudarcba fulladt, mert a rendőrség már figyelte a gyanúsítottakat.

A második kísérlethez a bűnözők Palermóban alakítottak ki logisztikai központot, kikötőhelyet is béreltek. A hajókat az az ukrán származású Larisza Moszkalenko szerezte nekik, aki régóta Olaszországban élt, de korábban szovjet színekben bronzérmet szerzett vitorlázásban az 1988-as szöuli olimpián.

Moszkalenkóval együtt három olaszt is letartóztattak, továbbá körözést adtak ki két norvég és egy svéd állampolgár ellen. Következő akcióikat Cipruson, Libanonban, Egyiptomban és Ukrajnában tervezték.

Rovatok