Index Vakbarát Hírportál

Kisgyerekek a boszniai tömegsírban

2013. október 31., csütörtök 15:52

A boszniai háború egyik legnagyobb, korábban nem ismert tömegsírjának feltárásán dolgoznak az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottsága (ICMP) tagjai és helyi igazságügyi szakértők.

Tomasica falu határában idáig 360 áldozatot találtak, de a feltételezések szerint akár ezer ember földi maradványai lehetnek a területen. Az áldozatokat a vizsgálatok szerint agyonlőtték, az exhumáltak között sok kisgyerek is van. A bosnyák és horvát áldozatokkal a boszniai szerb erők végeztek.

Önmagában Prijedor városból több, mint 3500-an tűntek el 1992 és '95 között. Az etnikai tisztogatásokban és a háborús cselekményekben összesen százezren haltak meg Bosznia-Hercegovinában. Az éppen ezekben a napokban nyilvánosságra hozott első népszámlálási adatok szerint az ország lakossága több, mint félmillióval csökkent 1991-hez képest.

A most feltárt tömegsír az ország északnyugati részén lévő Prijedor mellett van. Ez a terület a boszniai szerbek egyik erőssége volt a kilencvenes évek eleji háborúban. Bár a tömegsírok helyét sokan ismerhették, csak most sikerült áttörni a hallgatás falát. A boszniai szerb övezetbe tartozó területen ugyan nem akadályozzák aktívan a nemzetközileg koordinált sírfeltárásokat, de még most sem engedélyeznek hivatalosan semmiféle közösségi megemlékezést.

Rovatok