no

Index Vakbarát Hírportál

Így veszik semmibe a legdurvábban a nők jogait

2013. október 31., csütörtök 11:02

A Washington Post most összegyűjtötte a nők jogainak hét legnevetségesebb korlátozását, Ázsiától Latin-Amerikáig.

1. Szaúd-Arábiában a nőknek tilos vezetni, és csak hátra ülhetnek be a kocsiba. Sőt, a kormány még azt is kitalálta, hogy az autóvezetés károsítja a nők petefészkét.

A nők szabad mozgását szigorúan korlátozzák Szaúd-Arábiában: a házat sem hagyhatják el  férfjük vagy egy férfi gyám engedélye nélkül. Bár nincs konkrét, a nők vezetését tiltó törvény, egyszerűen nem adnak ki egy nőnek vezetési engedélyt. Sőt, letartózatják azt, aki egyedül ül autóba. A törvényhozó testület attól tart, hogy a nők szüzességének automatikus elvesztését okozná, ha a volán mögé ülhetnének. A tilalommal próbálják a nőket családi kontroll alatt tartani, és megóvni attól, hogy vezetés során idegen férfiakkal létesítsenek kapcsolatot. A nők más öbölbéli országokból szerezhetnek csak jogosítványt. 

 A Women2Drive kampányban ezért most nők tömegesen ültek autóba, hogy ezzel fejezzék ki elégedetlenségüket és kényszerítsék rá a kormányt a változtatásokra.

No Woman, No Drive

Az aktivisták több videót is közzétettek a Youtube-on, ahol arcukat eltakarva vezetnek. Egy szaúdi aktivista videoklipjét, a No woman, no drive videót milliók látták két nap alatt. Az aktivisták ezen kívül több olyan felvételt töltöttek fel, ahol nők vezetnek szaúdi városokban, tiltakozásul a nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen. A kampányozás vége az lett, hogy 14 nőt tartóztattak le a közrend megzavarása miatt.

2. Indiában a közúti biztonsági szabályok nem vonatkoznak a nőkre. Az ország néhány részén a nőknek egyszerűen nem kötelező motorbiciklin sisakot viselni – emiatt évente ezrek sérülnek meg súlyosan vagy halnak meg az utakon. Emberjogi aktivisták szerint ez a nők életének a leértékelését tükrözi.

3. Egy jemeni nő csak fél tanúnak számít a hatályos törvényhozásban eskütétel esetén. A Freedom House 2005-ös jelentése szerint a nőket nem ismerik el teljes emberként a bíróság előtt. A nők tanúvallomását nem veszik komolyan anélkül, hogy egy férfi esküje támogatná, és abban az esetben sem tanúskodhatnak, ha az ügy olyan helyszínt érint, ahova férfiak nem mehetne be. És egyáltalán nem tanúskodhatnak olyan ügyekben, mint a házasságtörés, rágalmazás, lopás, vagy szodómia.

4. Szaud-Arábiában és a Vatikánban a nőknek még mindig nincs választójoga. Szaúd-Arábiában egy 2011-ben kiadott királyi rendelet szerint 2015-től kapnak majd választójogot a helyhatósági választásokon, jelöltethetik magukat és bekerülhetnek a Tanácskozó Gyűlésbe is, amely a parlamentet helyettesíti. A Vatikán az egyetlen másik ország, ahol csak férfiak szavazhatnak (bár itt eleve kevés embernek van szavazati joga, hiszen az egyetlen választás, a pápaválasztás kimeneteléről a bíborosok döntenek). 

5. Ecuadorban hosszú ideje bűncselekmény az abortusz, kivéve az “idiótáknak” és “demenseknek”. Nemrég ugyan benyújtottak egy javaslatot a jogszabály módosítására, amely legalizálta volna az abortuszt a nemi erőszakot elszenvedett nőknek, de ezt később elvetették.

6. Szaúd-Arábia és Marokkó nem védi a szexuális erőszak női áldozatait, sőt ennél is tovább megy: a nőket teszi felelőssé, amiért férfi nélkül hagyták el a házat, egyedül maradtak egy idegen férfival és teherbe estek. 2012-ben a 16 éves marokkói Amina Filali öngyilkosságot követett el, miután a bíróság kötelezte arra, hogy feleségül menjen megerőszakolójához. Marokkóban ugyanis  bűnbocsánatot nyer az elkövető, ha elveszi az áldozatot.

7. Jemenben a  nők egyáltalán nem hagyhatják el a férjük engedélye nélkül a házat. A törvény csak kivételes esetekre ad felmentést, például ha a feleségnek gyengélkedő szülei segítségére kell sietnie, vagy ha ég a ház.

Rovatok