Index Vakbarát Hírportál

Snowden szívesebben élne Németországban

2013. november 1., péntek 18:40 | aznap frissítve

Nyílt levelet írt a német kormánynak Edward Snowden, amit Hans-Christian Ströbele parlamenti képviselő vitt el Oroszországból Berlinbe, miután személyesen tárgyaltak. Arról beszéltek, hogy Snowden tanúskodna-e a német Bundestagnak, amely az amerikai lehallgatási botrány részleteit vizsgálja – írja a Guardian. Mióta kiderült, hogy Angela Merkel mobiltelefonját is lehallgatta az NSA, a németek egyre mérgesebbek az amerikaiakra.

A tegnapi tárgyaláson Snowden azt mondta, elmenne a német parlamentbe, de csak akkor, ha utána Németországban „vagy egy hasonló országban” maradhat. Az az ötlet határozottan nem tetszett Snowdennek, hogy Oroszországból tanúskodjon a német képviselőknek. A német belügyminiszter azt mondta, a kormány megtalálja a módját annak, hogy beszéljenek Snowdennel, de ezzel elsősorban az oroszországi tanúskodásra gondolt.

Snowden a német kormánynak küldte el a levelet, de a megszólításban nem kifejezetten hozzájuk szól, hanem minden érintetthez. Azt írja, legszívesebben továbbra is az amerikai Kongresszus előtt beszélne, de az Egyesült Államok kormánya továbbra is „árulásnak tekinti a különvéleményt, és bűnnek a szabad beszédet”.

A Guardian szerint ezzel sokkal valószínűbbé vált, hogy Németország politikai menedékjogot adhat Snowdennek. Júniusban azzal az ürüggyel utasították el a kérelmét, hogy azt csak az országon belül lehet benyújtani. Ez megoldódna azzal, ha Snowden Németországba menne. Parlamenti tanúként ráadásul törvényi védelmet kapna, és anyagilag is támogatnák.

Összességében azért továbbra is valószínűtlen a menedékjog, mert az amerikai kormány elképesztően megsértődne miatta. Ezzel együtt Németországban az utóbbi időben több politikus is erről beszélt: „Snowden állításai igaznak tűnnek, az amerikai kormány pedig mást sem tett, mint arcátlanul hazudott nekünk egész végig” – mondta a szocdem Thomas Opperman. Nemcsak az ellenzék, de az igazságügyminiszter is megemlítette már, hogy „ha elegendő gyanú gyűlik össze, logikus ötlet lehet Snowdent meghallgatni.”

Rovatok