Index Vakbarát Hírportál

A németeket nem zavarja a lehallgatás

2013. november 2., szombat 12:22

A Guardian óriási felfedezést tett: A német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok is kifejlesztettek és használnak olyan technológiát, amely alkalmas az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére. 

A brit napilap szombati beszámolója szerint ez az értesülés is Edward Snowden egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban titkos információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálatának titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A Snowden-akták tanúsága szerint a figyelőszolgálat tanácsokkal látta el a többi európai szolgálatot arról is, hogy miképp kerüljék meg a megfigyelési jogkörüket korlátok közé szorító hazai törvényeket. 

A lap felidézi, hogy amikor a német hírszerzés (GCHQ) transzatlanti lehallgatási tevékenységéről írt, a német igazságügyi miniszter "hollywoodi rémálomnak" nevezte a lap által feltártakat, és arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy szabad és demokratikus társadalmak "nem virágozhatnak úgy, ha kormányaik a titkolózás leple mögé rejtik tevékenységüket". A brit lap szerint ugyanakkor a GCHQ által az európai partnerszolgálatokról elvégzett felmérés során a brit szolgálat szakértői "csodálatuknak adtak hangot" azzal kapcsolatban, hogy a német hírszerzés milyen technikai színvonalon teszi ugyanezt.

Közben a Wirtschaftswoche című hetilap szombati számában megjelent közvélemény-kutatási eredményekből az derült ki, hogy a németek többsége nem érzi magát személyesen fenyegetve az NSA kiterjedt lehallgatásai miatt.

A felmérésben megkérdezettek 76 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy személyes hátránya származhatna az NSA megfigyelési gyakorlatából. Mindössze 24 százalék tartja "nagyon aggasztónak" és 32 százalék "valamelyest aggasztónak" a helyzetet, míg 44 százalék túlértékeltnek látja a megfigyelésekről kialakult jelenlegi nemzetközi vitát.

A felmérést készítő cég szakembere szerint azért nem vált ki nagyobb aggodalmat a németekben az NSA tevékenysége, mert általánosságban véve az az érzésük, hogy nem lehet változtatni a kialakult helyzeten, mert az "sorsszerű", a technológiai fejlődés velejárója.

Rovatok