Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a Pussy Riot egyik tagja

2013. november 2., szombat 11:52

Eltűnt a Pussy Riot egyik tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova börtönbe szállítás közben, írja a most nyilatkozó férjére hivatkozva a Daily Beast. Állítólag Október 21-én, korán reggel az őrök feltették a lányt a vonatra, ami az egyik szibériai büntetésvégrehajtási intézetbe indult. Arról, hogy jelenleg hol van a lány, több mint egy hete semmit sem lehet tudni: gyakorlatilag eltűnt. A lány férje azonnal Szibériába utazott, de a hatóságok semmit sem hajlandóak mondani Tolokonnyikova tartózkodási helyéről. A család attól fél, hogy a hatóságok meg akarják törni a lányt.

A lap szerint ezt az eljárást a mai napig használják Oroszországban, amikor egy bűnözőt szállítanak, általában ismeretlen helyre. A férj szerint így működik a rendszer: akár hetekre vagy hónapokra is eltüntethetnek egy embert, miközben két börtön között szállítják. A lány családja és barátai aggódnak Tolokonnyikova miatt, aki több éhségsztrájk után októberre fizikailag és pszichikailag is nagyon legyengült. 

Tolokonnyikova legutóbb szeptember legvégén kezdett bele egy éhségsztrájkba, majd a mordvinföldi javító-nevelő táborból börtönkórházba vitték. A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban megtartott, Putyin-ellenes punk-ima egyik résztvevője kétéves büntetését töltötte a 14-es számú mordvinföldi javító-nevelő táborban, ahova 2012 őszén szállították.

Tolokonnyikova többször eredménytelenül kérte a bíróságtól feltételes szabadon engedését. Egy, az orosz sajtóban is megjelent panaszlevelében pedig azt állította, hogy a tábor parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette. Tolokonnyikova arról is írt, hogy általában embertelennek tartja a körülményeket. Ennek hatására az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjai vizsgálatot folytattak a mordvinföldi javító-nevelő táborokban. 

„Éhségsztrájkba kezdek és nem vagyok hajlandó rabszolgamunkát végezni. Mindaddig ezt teszem, amíg a vezetés nem kezdi el betartani a törvényt és fel nem hagy azzal, hogy úgy bánik a bebörtönzött nőkkel, mint az állatokkal″ – írta Tolokonnyikova levelében.

Rovatok