Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan új vezetőt választottak a pakisztáni tálibok

2013. november 2., szombat 12:29 | aznap frissítve

Megválasztották új vezetőjüket a pakisztáni tálibok, egy nappal azután, hogy az előző vezető meghalt egy amerikai dróntámadásban. Hakimullah Mehszúd helyébe az eddigi második számú pakisztáni tálib parancsnok, Hán Szaid lépett. Mehszúdot még péntek este eltemették abban a faluban, ahol megölték.

Mehszúdra korábban 5 millió dolláros vérdíjat szabott ki az Egyesült Államok. A férfi a világ egyik legkeresettebb terroristája volt. Az amerikai hatóságok 2010-ben „terrorista összeesküvés" címén vádat emeltek ellene, mivel állítólag köze volt hét CIA-ügynök afganisztáni meggyilkolásához, illetve egy meghiúsult New York-i merényletkísérlethez is.

Szaidról úgy tudni, hogy ő volt az egyik kitervelője egy 2012-es akciónak, amelynek során Pakisztán északkeleti részén kiszabadítottak négyszáz foglyot egy börtönből. Vélhetően ő áll a hátterében egy pakisztáni légitámaszpont elleni tavalyi támadásnak is.

Hírügynökségi értesülések szerint a dróntámadás akkor történt, amikor Hakimullah Mehszúd éppen 25 tálib vezető tanácskozásáról érkezett haza, a pakisztáni kormány tárgyalási ajánlatát vitatták meg.

Egyes félelmek szerint a pénteki támadás csírájában elfojthatja az Iszlámábád és a TPP között nagy nehezen megindulni látszó párbeszédet. Ugyanakkor mások szerint hosszú távon könnyebb lesz a tálibokkal tárgyalni, mert Mehszúd állítólag igen kemény feltételekhez kötötte a párbeszédet.

Elemzők szerint Mehszúd megölése mindenképpen gyengíti a pakisztáni tálibokat, akik az idén két másik fontos vezetőjüket is elvesztették.

Rovatok