Index Vakbarát Hírportál

Követeli a bin Ladenért járó 5 milliárdot

2013. november 2., szombat 11:37 | aznap frissítve

Egy amerikai drágakő-kereskedő azt állítja, hogy már évekkel az al-Kaida-vezér likvidálása előtt jelezte az amerikai hatóságoknak Oszama bin Laden rejtekhelyét Pakisztánban, ezért követeli a 25 millió dolláros (kb. 5,3 milliárd forint) vérdíjat, írja a Telegraph.

Az AP hírügynökség által megszerzett levélben a 63 éves Tom Lee-t képviselő ügyvédi iroda azt állítja, hogy a férfi 2003-ban jelentette az abbottabadi rejtekhelyet az FBI-nak. Lee állítása szerint egy pakisztáni hírszerzőtől szerzett tudomást az al-Kaida-vezér tartózkodási helyéről. „Eléggé zavar, és minden amerikait zavarhatna, hogy már 2003-ban pontosan megmondtam nekik, hol keressék bin Ladent, ehhez képest még nyolc évig életben hagyták" – írta Lee egy emailben.

A CIA sokáig azt hitte, bin Laden Pakisztán törzsi területein rejtőzik, de végül az egyik futárán, Ibrahim al-Kuwaitin keresztül eljutottak a pesavári rejtekhelyhez. Amerikai tisztviselők szerint az abbottabádi komplexumot csak 2005-ben építették, a terroristavezér egyik felesége pedig azt vallotta, hogy csak 2006-ban költöztek be.

Lee Bin Laden 2011-es halála óta már többször megpróbálta megszerezni a vérdíjat. Az FBI nem reagált az ügyvéd mostani felszólítására.

Rovatok