no

Index Vakbarát Hírportál

Védelmi pénzt fizetnek az elnökjelöltek

2013. november 2., szombat 09:23

Védelmi pénzt kénytelenek fizetni a hondurasi elnökválasztás jelöltjei két bűnszervezetnek a hondurasi fővárosban, Tegucigalpában, különben nem tarthatnának kampányrendezvényt a bandák által ellenőrzött városrészekben. „Nem egyszerűen engedélyt kell kérnünk, hogy bemehessünk, fizetnünk is kell” - mondta a helyi liberális párt elnökjelöltje.

A fiatalokból álló két utcai banda, a Mara Salvatrucha (MS-13) és az M-18 egész Közép-Amerikában jelen van, védelmi pénzt szed, kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelemmel foglalkozik.

Hondurasban november 24-én tartják az elnökválasztást, és a két fő kampánytéma a közbiztonság és a korrupció elleni küzdelem. Az ország világcsúcstartó a 100 ezer emberre jutó gyilkosságok számában. Ennek egyik oka, hogy a mexikói kábítószerkartellek részben áttelepültek Hondurasba, amely az egyik fő tranzitállomás a Dél-Amerika és az Egyesült Államok közötti csempészútvonalon.

A hondurasi elnökválasztási kampányt beárnyékolja, hogy október 25-én kivégzésszerűen megöltek egy 32 éves operatőrt, aki a volt elnök, a hatalomból 2009-ben elmozdított Manuel Zelaya közvetlen közelében dolgozott. 

De a politikusok durva fenyegetése nem újkeletű a közép-amerikai országban: 2004-ben maffiaellenes politikusokat fenyegettek meg üzenetükben azok a támadók, akik golyózáport zúdítottak egy nőket és gyerekeket szállító buszra. A támadásban huszonhárman meghaltak, tizenhatan megsebesültek. A támadók, hátrahagyott üzenetük szerint a halálbüntetés újbóli bevezetését ellenző forradalmi csoport tagjai. Üzenetükben több, a szervezett bűnözés ellen fellépő vezető politikust is megfenyegettek. 

Rovatok