Index Vakbarát Hírportál

Baloldali elnökesélyes Chilében

2013. november 3., vasárnap 10:05 | aznap frissítve

A baloldali ellenzék jelöltje, Michelle Bachelet volt államfő a chilei elnökválasztás esélyese. A legújabb közvélemény-kutatások szerint a 62 éves politikus a szavazatok 46 százalékát kapná egy most vasárnapi választáson. A konzervatív kormány jelöltje, Evelyn Matthei mindössze 22 százalékra számíthat.

A jelenlegi államfő, a 2010-ben hivatalba lépett Sebastián Pinera nem indulhat az elnökválasztáson, mert a chilei alkotmány nem engedi az azonnali újraválasztást. Az elnökválasztással egyidejűleg november 17-én Chilében megválasztják a képviselőház 120 tagját is, és megújítják a 38 fős parlamenti felsőház felét.

Michelle Bachelet Allendéhez hű édesapját Pinochet diktatúrája alatt börtönbe zárták, a rendszeres kínzásokba belehalt. Michelle Bachelet ausztrál kitérővel menekültként az NDK-ba került, négy évet élt Kelet-Németországban. Michelle Bachelet 2006 és 2010 között már kitöltött egy elnöki terminust a talán legeurópaiasabb dél-amerikai országban, de volt már egészségügyi és védelmi miniszter is.

Rovatok