Index Vakbarát Hírportál

Holokausztáldozatok holmiját árulták az eBay-en

2013. november 3., vasárnap 15:19

Kelet-európai holokausztáldozatok fogolyruházatát és személyes használati tárgyait kínálta árverésre az eBay internetes aukciós portál, írta vasárnapi feltáró riportjában a brit Mail on Sunday. A konzervatív lap fotókkal illusztrált cikke szerint még a múlt héten is árulták azt a csíkos fogolyruhát, amelyet egy lengyel zsidó fogoly, Wolf Gierson Grundmann viselt Auschwitzban. Grundmann a táborban halt meg, és neve szerepel a jeruzsálemi Jad Vasem intézet holokausztkutató központjának nyilvántartásában.

Az eladó egy Kanadában élő ukrán férfi, Viktor Kempf. 18 ezer dolláros (csaknem négymillió forintos) irányáron kínálta a halott lengyel egykori tábori öltözetét, egy olyan karszalaggal együtt, amelyet annak idején a dachaui koncentrációs tábor zsidó foglyai viseltek. A sárga karszalagon Dávid-csillag jelezte, hogy viselője zsidó.

Kempf, aki magát történészként mutatja be, a Mail on Sunday megkeresésére azt mondta, hogy a tárgyakat maga is egy "megbízható" amerikai kereskedőtől vásárolta. Azt állítja, hogy nem nyerészkedési céllal, hanem a holokauszt "dokumentálása" és könyvírói tevékenységének finanszírozása végett hirdette meg eladásra azokat. Kempf hozzátette: ha ő holokausztáldozatok leszármazottja lenne, megvenné ezeket a tárgyakat, hogy emlékezni tudjon rájuk.

Miután a Mail on Sunday értesítette az eBayt az általa feltártakról, a világ legnagyobb internetes aukciós portálja azonnal eltávolította a kínálatában szereplő több tucatnyi tárgyat, és nyilatkozatban kért elnézést. Az eBay hangsúlyozta, hogy "ilyen természetű cikkek" licitjét nem engedélyezi, és több ezer fős stábot alkalmaz csak annak ellenőrzésére, hogy a portálra nem kerülnek-e fel olyan tárgyak, amelyeknek nincs helyük a kínálatban. Az eBay közölte, hogy nagyon sajnálják a történteket, és 25 ezer font (8,7 millió forint) adományt juttatnak el egy "megfelelő" jótékonysági szervezetnek.

Rovatok