Index Vakbarát Hírportál

Megegyeztek a hurghadai baleset kártérítéséről

2013. november 3., vasárnap 15:11

Csaknem két év után vasárnap sikerült pontot tenni a hurghadai buszbaleset ügyének végére: az áldozatok hozzátartozói komoly összegű kártérítést kapnak, közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap délután.



A tragikus baleset 2011 novemberében történt. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáitól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. A balesetben 11 magyar ember meghalt, 27 pedig súlyosan megsérült.

A felborult buszban főleg kisgyerekes családok utaztak. Az áldozatok között volt egy háromtagú család, de életét vesztette egy hét hónapos terhes anya és magzata is. Egy tizenéves fiú árván maradt: mindkét szülőjét elvesztette a tragédiában. Bár kötelező, a buszon nem volt olyan készülék, amely a sebességhatár túllépésére figyelmeztette volna a vezetőt.

Ezután kezdődött a kártérítési eljárás, amelyet csak most sikerült lezárni. A megállapodás a kairói magyar nagykövetségen született meg. A nagykövet a kártérítés konkrét összegét nem árulta el, azt mondta, hogy ennek a nyilvánosság elé tárását tiltja a megállapodás, de szerinte "egy elég komoly összegről" van szó. A diplomata szerint hosszadalmas és nehéz tárgyalások folytak az ügyben, és nemzetközi magánjogi szempontból is bonyolult volt az eset. Most már megnyugtatóan rendezni az ügyet, a megoldással minden fél elégedett lehet, méltányosnak tekinthető, mondta a nagykövet. Külön köszönetet mondott az egyiptomi hatóságoknak az együttműködésükért.

A megállapodásról a Külügyminisztérium is közleményt adott ki vasárnap. Ebben kiemelik, hogy három nappal vagyunk a baleset második évfordulója előtt. A közlemény szerint az egyezségről szóló dokumentumot a magyar nagykövet, a hazai károsultakat képviselő két budapesti ügyvéd, valamint az egyiptomi biztosítótársaság képviselői írták alá. "A megegyezés létrejöttét igazoló okiratokat azonnal magyar konzuli hitelesítéssel látták el, amely által azok teljes bizonyító erőt nyertek. A magyarországi viszonylatban is jelentős összegű kártérítés remélhetőleg még karácsony előtt megérkezik a jogosultak folyószámlájára az egyiptomi biztosítótól" - áll a Külügyminisztérium közleményében. 

A buszsofőr elleni büntetőper már régen lezárult. A büntetőbíróság megállapította, hogy egyértelműen „vezetéstechnikai hiba” történt, azaz ő felel a balesetért. Három év börtönbüntetést kapott.

Rovatok