Index Vakbarát Hírportál

Szeszre és kocsikra költenek a kalózok

2013. november 3., vasárnap 22:11

Négyszázmillió dollárt, azaz körülbelül 88 milliárd forintot zsákmányoltak kalózok 2005 óta a Szomáli-félsziget térségében – derült ki a Világbank, az Interpol és az ENSZ 129 oldalas tanulmányából.

A dokumentum eddig nem ismert részleteket tár fel a kalózok izgalmas életéből, bemutatja például belső szabályaikat és életmódjukat. Kiderül az is a jelentésből, hogy a kalózbűnözés kisebb helyi szervezetekből nőtt nemzetközi hálózattá, és hogy a megnövekedett szállítási költségekkel működésük 18 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak (ez majdnem 4000 milliárd forintot ér, ami a magyar GDP több mint egynyolcada).

A kutatás harminc interjúra épül, amit oknyomozók kalózokkal készítettek. Ők elmondták, a fedélzeti munkások, akik eltérítik a szállítóhajókat, csak a teljes zsákmány 0,01–0,025 százalékát kapják meg fizetségként. Ez körülbelül 30–75 ezer dollár, vagyis 6,6–16,5 millió forint amit főleg alkoholra, prostituáltakra és drága kocsikra költenek.

A hajó első kalóza egy tízezer dolláros extrát is bezsebelhet. A finanszírozókat viszont a teljes zsákmány 30–75 százaléka illeti. Ők ezt a pénzt legális üzletekben mossák tisztára a félszigeten.

A kalózkodás az utóbbi években gyorsuló ütemben terjed, fenyegetve a nemzetközi hajózást és komoly gazdasági károkat okozva. A kalózok gránátvetőik, AK-47-eseik és nyomkövetőik segítségével 2005 áprilisa és 2012 decembere között 179 hajótól zsákmányolták a 400 millió dollárnyi rakományt. A rablásokkal rengeteg pénzhez jutottak, így ma már gyakorlatilag semmi sem állítja meg őket a vizeken, de a szárazföldi kapacitásaikat is kiépítették.

Rovatok