Index Vakbarát Hírportál

Feltűnt egy kihaltnak hitt leopárd, lelőtték

2013. november 4., hétfő 22:57 | aznap frissítve

Az anatóliai leopárd állítólag egy török pásztorra támadt rá az ország délkeleti részén lévő Diyarbakır tartományban, miközben az a marháit legeltette. "A leopárd hirtelen rám ugrott egy szirten. Birkóztunk, másfél métert zuhantunk, és még gurultunk tovább. Nekem esett a karmaival, és rám vetette magát." Ezen a ponton lőtte le unokatestvére puskájával az állatot az unokatestvére, akivel együtt legeltetett. 

Az állatot Törökországban hosszú ideje kihaltnak vélték.  A Diyarbakır's Dicle Egyetem biológusa szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen leopárdot látott, azóta, hogy 2010-ben lelőttek egyet a közeli Siirt tartományban. Akkor már 35 éve nem láttak ilyen állatot Törökországban. 

"Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen leopárd feltűnt ebben a tartományban. Fogalmunk sincs, hogy került ide, de vándorló fajta. Iránban éltek ezek az állatok, Törökországban hosszú ideje kihaltnak hittük. Még fiatal állat volt." - mondta a biológus. 

A leopárdok orvvadászat következtében pusztulnak ki. Egy tucat még mindig élhet belőlük Törökország keleti tartományaiban, de a túlélésük kétséges. 

Rovatok