Index Vakbarát Hírportál

Keresik a tálibok új fejét

2013. november 4., hétfő 08:20

Továbbra sincs meg az új vezetője a tálibok pakisztáni szervezetének, miután a hétvégi tárgyalások sem vezettek eredményre – írta a BBC. A radikális iszlám fegyveres híveinek a pénteken amerikai drónokkal likvidált Hakimullah Mehszud helyére kell új embert találniuk.

Vasárnap úgy tűnt, hogy a szervezetet 2009-től mostanáig vezető Mehszud utódjának Khan Szaid Szajnát választották, ám később az értesülést cáfolták.

Washington szerint az amerikai erők ellen több akciót is szervező Mehszud likvidálása jelentősen növeli a szomszédos Afganisztánban állomásozó amerikai erők biztonságát.

„Rossz fiú volt" – idézte a Reuters Mike Rogerst. Az Egyesült Államok képviselőháza nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a Mehszud halálával keletkezett űr hosszabb időre megbéníthatja a terrorista szervezetet. „Kicsit nyugodtabb vagyok ott lévő katonáinkat illetően, mint az akció előtt" – jelentette ki Rogers. Szerinte Mehszud nem csak pakisztáni katonák ellen vezetett akciókat, de civilek ezreinek életét ontotta ki öngyilkos merényletek megszervezésével. A politikus szerint Mehszud – akiért korábban ötmillió dolláros nyomravezetői díj volt érvényben – lehet a felelős a New York-i Times Square-en 2010-ben tervezett bombamerényletért is, amely csak azért nem követelt áldozatokat, mert az autóba rejtett robbanószerkezetet időben felfedezték és hatástalanították.

Rosszkor kilőtt rosszfiú

Washington optimista álláspontját azonban a térség országai nem osztják. Pakisztán belügyeibe való beavatkozásként értékelte a történteket. Navaz Sarif kormányfő szerint felül kell vizsgálni Iszlamabad és Washington kapcsolatát. Az egyik tartomány parlamentjének szóvivője pedig kijelentette, hogy a történtek után meg kell tiltani, hogy területükön át a NATO ellátási útvonalat tartson fenn az Afganisztánban lévő erői számára.

Pakisztán azért is neheztel az Egyesült Államokra, mert az egyeztetés nélkül véghezvitt akció épp akkor történt, amikor a pakisztáni kormány béketárgyalásokat folytatott a tálibokkal. „Ez nem egyszerűen gyilkosság volt, hanem a béke iránt tett erőfeszítések halát is jelenti" – így minősítette az amerikai akciót a pakisztáni belügyminiszter. Csadri Naszar Ali Khan szerint a kormány küldöttsége szombaton ment volna a tálibok hátországába, a nyugat-pakisztáni Észak-Vazirisztánba, hogy az erőszak visszaszorításáról tárgyaljon Mehszuddal, amikor hírét vették az amerikai akciónak.

Ez több pakisztáni nyilatkozó szerint annak a bizonyítéka, hogy az Egyesült Államok nem érdekelt a terrorizmus felszámolásában.

Nem először keletkezik feszültség az Egyesült Államok és Pakisztán között az ázsiai országban való amerikai beavatkozás miatt: 2011-ben az Abbottabadban rejtőzködő al-Kaida vezér, Oszama bin Laden likvidálása hasonló indulatokat szült. A kapcsolat azonban nem szakadt meg, és ez nem várható most sem, hiszen Washington tetemes anyagi támogatást nyújt a pakisztáni hadseregnek.

Rovatok