Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen tempóban nő a nyomor Szíriában

2013. november 5., kedd 07:36

Az ENSZ humanitárius főtisztviselője, Valerie Amos szerint a szeptemberi 6,8-ról mostanra 9,3 millióra nőtt azoknak a szíriaiaknak a száma, akik külső segítségre szorulnak. Ezzel tízből már négy embert érint az egyre kiterjedtebb humanitárius katasztrófa a polgárháborús arab országban.

A közegészségügyi állapotokat mutatja, hogy az országban ismét felütötte a fejét a járványos gyermekbénulás. Damaszkusz ezért országos, a lázadók által ellenőrzött területekre is kiterjedő oltási akciót jelentett be a gyerekeknek a kanyaró, a mumpsz és a rubeóla ellen is – számolt be a BBC.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő belső menekültek száma a júniusi 4,25-ről 6,5 millióra nőtt. Jelenleg mintegy 2,5 millióan élnek olyan elszigetelt, vagy körbezárt területen, ahol nincs áram, orvosi ellátás, illetve elég ennivaló.

Közben zajlanak a diplomáciai erőfeszítések, hogy elháruljanak a novemberre tervezett szíriai békekonferencia akadályai. Egyelőre azonban az alapkérdésekben sincs egyetértés: a felkelők Asszad miniszterelnök lemondásához köti a részvételt, még az uralkodó rezsim elutasítja, hogy a másik oldal előfeltételeket támasszon.

Rovatok