Index Vakbarát Hírportál

Már nyolcéveseket is öl a kínai szmog

2013. november 5., kedd 22:11

Nyolcéves Kína legfiatalabb tüdőrákosa, és az ő megbetegedéséért is a légszennyezés okolható - írja a Time. A kislány egy forgalmas út közelében él, ezért fokozottan ki van téve a szmognak. Valószínűleg ő minden idők legfiatalabb kínai tüdőrákosa.

Múlt hónapban a WHO konferenciáján a légszennyezést is a rákot okozó veszélyek közé sorolta be. 2010-ben 220 ezren haltak meg rákban, az áldozatok több mint fele kelet-ázsiai tüdőrákos volt. A kínai kormány adatai szerint a tüdőrákban elhunytak száma megnégyszereződött az elmúlt harminc évben Kínában.

Pekingben most a tüdőrák a vezető halálok, az ebben a betegségben elhunytak száma itt hatvan százalékkal nőtt tíz év alatt. A baj Észak-Kínában azért különösen nagy, mert szénalapú fűtési rendszereket használnak. Ez mintegy öt évvel csökkenti az itt élők átlagos élettartamát. Egy nap a szmogos Pekingben 21, egy nap a szmogos Sanghajban 9 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő. Nem csoda, hogy ez a turistákat is elriasztja.

A kínai kormány idén ősszel jelentette be, hogy 2017-ig megtisztítja a levegőt. A programhoz több mint 180 milliárd forintnak megfelelő összeget használnak majd fel. A kritikus napokon a város autóinak felét nem lehet majd használni, és ilyenkor az iskolák is szünetelnek. Bírálók szerint ez nem lesz elég a változáshoz.

Rovatok