Index Vakbarát Hírportál

A bikaviadal a spanyol kulturális örökség része

2013. november 7., csütörtök 20:40

Szerda éjszaka törvényt fogadtak el arról, hogy a bikaviadal a spanyol kulturális örökség része. A törvényt hatszázezer aláírással támogatták, köztük Mariano Rajoy miniszterelnök és a Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa. Egyelőre nem világos, hogy a törvény milyen hatással lesz a véres látványossággal kapcsolatban Katalóniában érvényben lévő tilalomra.

A hatalmon lévő Néppárt (PP) szenátora, Sebastian Ruíz arról beszélt, hogy a bikaviadal „a kiválóság nemzeti és népszerű művészeti formája”, egyúttal a spanyol társadalom fejlődésének alapjául is szolgál, ugyanis munkahelyeket teremt, és fellendíti a gazdaságot.

Egy kisebb ellenzéki csoport szenátora, José Enrique Iglesias úgy vélte, a döntés Franco tábornok diktatúráját idézi, és arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi tiltakozást válthat ki, ha Spanyolország az UNESCO-nál is megpróbálkozik a bikaviadal nemzeti kulturális örökséggé nyilvánításával.

A spanyol nemzeti szimbólumok között emlegetett bikaviadal egyébként évek óta válságban van, a viadalok száma erősen lecsökkent, csak a hagyományos nagy központokban, Madridban, Sevillában és Pamplonában nem érződik a krízis hatása.

Rovatok