Index Vakbarát Hírportál

Megállapodhatnak az iráni atomprogramról

2013. november 7., csütörtök 22:32

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint előrelépés történt a Teherán nukleáris programjáról Genfben folyó tárgyalásokon az úgynevezett Hatok csoportja és Irán képviselői között. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter pedig úgy látja, hogy akár pénteken tető alá lehet hozni a megegyezést.

Az alapvetően derűlátó, és az esetleg karnyújtásnyira lévő egyezséget előrejelző két nyilatkozat csütörtök este hangzott el Genfben, a tárgyalások első napján. Ashton szóvivője útján tudatta a sajtó képviselőivel, hogy ezen a napon előrelépés történt. „Haladunk előre. Catherine Ashton főképviselő péntek reggel találkozik Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel, hogy több időt szenteljenek néhány kérdés áttekintésének” – jelentette ki Michael Mann. A hat nagyhatalom diplomatái még ezt megelőzően összeülnek, hogy előkészítsék Ashton és Zarif találkozóját –mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a labda az iráni térfélen van.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter ennél is merészebb nyilatkozatot adott, amely szerint akár már pénteken lehetséges a megállapodás. „Azt hiszem, egyetértésre vagy valamilyen megállapodásra juthatunk a megbeszélések péntek esti lezárása előtt" – mondta csütörtök este a CNN amerikai hírtelevíziónak az iráni politikus.

A fenti megnyilatkozások kétségtelenül azt jelzik, hogy az álláspontok közeledhettek egymáshoz. Különösen fontos ez annak tükrében, hogy Haszan Róháni iráni elnök és Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője korábban azt hangoztatta, hogy nem derűlátó a tárgyalásokat illetően.

Teheránban a Hamenei által képviselt konzervatívok, az iráni politikai elit keményvonalasabb tagjai elzárkóznak az atomprogram korlátozásától, de Hamenei nem tesz keresztbe a Genfben tárgyaló küldöttségnek, sőt támogatásáról biztosítja erőfeszítéseit. Az új, békülékenyebb hangnemet megütő teheráni vezetés mindenesetre egyre erőteljesebben próbálja meggyőzni a nemzetközi közvéleményt arról, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Teherán nemrég bejelentette, hogy beszüntette az urán 20 százalékosra dúsítását, és ezzel teljesítette a nyugati országok egyik fő követelését. Huszein Nagavi Hoszeini, a parlament nemzetbiztonsági tanácsának tagja azt mondta, hogy "Teherán leállította az urán 5 százalékosnál magasabb szintre dúsítását", és elegendő mennyiségű 20 százalékosra dúsított urán fűtőanyaga van ahhoz, hogy működjön az orvosi célokat szolgáló, izotópokat előállító teheráni kísérleti atomreaktor.

Ugyanakkor a washingtoni Institute for Science and International Security (ISIS) kutatóintézetre hivatkozó izraeli cikkek szerint, ha Irán felhasználná erre a célra az összes, 20 százalékos szintre dúsított jelenlegi uránkészletét, akkor 1-1,6 hónap alatt képes lenne legyártani 25 kilogrammot a megfelelő szintre, fegyverminőségre dúsított uránból - s ez a mennyiség elegendő lenne egy atombombához.

Rovatok