Index Vakbarát Hírportál

Döntött Strasbourg: lehetnek élettársak a görög melegek

2013. november 7., csütörtök 17:33

A strasbourgi Európai Bíróság a melegeknek adott igazat a görög állammal szemben. Az ítélet szerint Görögország indokolatlanul zárta ki az élettársi kapcsolatok lehetőségéből az azonos nemű párokat, amiről a strasbourgi bíróság most úgy határozott: ez indokolatlan diszkrimináció, és sérti a családi és magánélethez való jogot.

Görögország 2008-ban hozott törvényt arról, hogy bevezeti a jogilag elismert élettársi kapcsolat intézményét, ám ezt csak az ellentétes nemű párok számára tette lehetővé. A panaszosok ötezer euró kártérítést kapnak Athéntól. A döntés a jogszabály érvényességére nincs automatikus hatással.

„Az azonos nemű párok ugyanúgy képesek stabil, elkötelezett kapcsolatban élni, mint az ellentétes neműek. Ezért a bíróság úgy véli, a panaszosokat kapcsolataik jogi elismerésében és védelmében hozzájuk hasonló helyzetben vannak” – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bíróság arra is kitér, hogy az Európa Tanács 47 tagállama között egyáltalán nincs összhang azt illetően, hogy jogilag elismerik-e az azonos neműek kapcsolatát, és ezt minden ország maga döntheti el. A strasbourgi bírák azonban kiemelték, hogy a trend ebbe az irányba mutat. Jelenleg 19 tagállamban létezik jogilag elismert bejegyzett élettársi kapcsolat, és ezek közül csak kettő olyan van – Görögország és Litvánia – ahol ez a lehetőség az azonos nemű párok számára nem elérthető.

Magyarországon 2009-ben fogadta el az Országgyűlés a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Az azonos nemű élettársak kérhetik, hogy a kapcsolatukat anyakönyvvezető regisztrálja. A bejegyzett élettársakra lényegében a házasságban élőkével megegyező szabályok vonatkoznak, de nem viselhetik egymás nevét, nem fogadhatnak örökbe gyereket, és mesterséges megtermékenyítéssel sem próbálkozhatnak.

Rovatok