Index Vakbarát Hírportál

Mongóliát érdekli a magyar drón

2013. november 8., péntek 12:22

Mongólia érdeklődik magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek iránt, és nyitott más védelmi ipari együttműködésre is, mondta Hende Csaba, miután Ulánbátorban járt.

A miniszter elmondta, hogy látogatásának kettős célja volt. Egyrészt a két ország védelmi minisztériumai közötti együttműködésről szóló védelmi megállapodás aláírása, másrészt a kétoldalú együttműködés további lehetőségeinek a kutatása. 

"Mongol partnereim nagy érdeklődést tanúsítottak a honvédelmi minisztérium megbízásából kifejlesztett pilóta nélküli repülőgépek, valamint víztisztító berendezések iránt" - mondta Hende és hozzátette, hogy hasonló nyitottságot tapasztalt a magyar védelmi ipar szolgáltatásai iránt, beleértve például a katonai élelmiszer egységcsomagok szállítását. 

Hende Csaba meggyőződése, hogy a magyar-mongol kapcsolatokból Magyarország jól profitálhat, és emlékeztetett arra, hogy Mongólia folyamatosan tíz százalék feletti éves gazdasági növekedést produkál, hadseregének fejlesztésére pedig a bruttó hazai termék közel egy százalékát költi, ami arányaiban több a magyarországinál.

"Mongólia fontos hely a világban, a világ ásványkincseinek jelentős tartalékait magáénak tudó országról van szó, amellyel érdemes együttműködni" - hangoztatta a miniszter, és emlékeztetett arra is, hogy Afganisztánban közösen szolgálnak a magyar és a mongol katonák.

Hende Csaba Dél-Koreából érkezett a mongol fővárosba, ahonnan pénteken Kínába utazik tovább.

Rovatok