Index Vakbarát Hírportál

A videós botrány miatt elvonóra mehet

2013. november 9., szombat 00:33 | aznap frissítve

Két nap alatt két kompromittáló videófelvétel is nyilvánosságra került Rob Fordról, a kanadai nagyváros, Toronto polgármesteréről. Az elsőn kábítószerezik, a másodikon láthatóan felindultan és vélhetően részegen azzal fenyegetett meg valakit, hogy megöli. Ford első reakciója még a második videó megjelenése után is csak annyi volt, hogy ez nagyon kínos, és bár tisztában van azzal, hogy ezt az egész világ látni fogja, „hadd lássák”.

Egy nap alatt azonban nagyot változott a helyzet.

A politikus ügyvdédje pénteken már arról beszélt: Ford azon gondolkodik, hogy elvonókúrára vonul, bár több más lehetőséget is mérlegel. Lemondani ugyanakkor nem készül – ezt már maga a polgármester jelentette be.

Rob Ford in video rant

Ford pozíciója ennek ellenére a jelek szerint megrendült. Ezt jelzi az is, hogy a NewsTalk 1010 torontói rádióadó megszűntette a heti rendszerességgel sugárzott műsorát.

A polgármester hozzátartozói a kanadai médiának adott interjúikban ugyanakkor tagadták, hogy Rob Ford alkohol- vagy kábítószerfüggő lenne. Viszont csaknem mindannyian arról beszéltek, hogy a jövő évi választásokig, amelyeken indulni kíván, meg kellene szabadulnia súlyfeleslegének legalább egy részétől – írja az MTI.

Kitépem a kibaszott torkát. Kinyomom a szemét. Kinyomom, amikor már halott, bassza meg

– ezek a szavak keltették a legnagyobb felháborodás a videó miatt. Nem csoda, hogy a torontói városi tanács tagjai közül többen Ford távozását sürgetik, és arra kérik Ontario tartományt, hogy avatkozzon be ennek érdekében. A tartományi kormány ugyanakkor a jelek szerint tartózkodni kíván ettől.

Azt egyébként nem tudni, hogy Ford fenyegetőzései kinek és kiről fenyegetőzött. Ezt Kanada legnagyobb városának polgármestere sem árulta el, csak annyit mondott, a videón „nagyon, nagyon részeg” állapotban szerepel. A hét elején ismerte be azt is, hogy kábítószerezett is; állítása szerint szintén az ital miatt.

Rovatok