Index Vakbarát Hírportál

Ezernél több halott a megabrutál tájfunban

2013. november 9., szombat 08:42 | aznap frissítve

Máris legalább ezer áldozatot követelt az év legerősebb tájfunja a Vöröskereszt szerint. Más források már 1200 halottról beszéálnek. Idáig a Fülöp-szigetek középső részén lévő Tacloban környékén pusztított legkegyetlenebbül a Haiyan tájfun, itt ezernél is több halottat hagyott maga után.

A hivatalos szervek tudomása szerint száznál több holttestet számoltak össze Leyte szigetén, és körülbelül ugyanennyi sérültről tudni.

WATCH: Storm surge hits Tacloban City

A 220 ezer lakosú kikötővárost elárasztottak a heves szél által felkorbácsolt két emelet magas hullámok. A vihar áldozatairól várhatóan sokkal súlyosabb jelentések érkeznek majd, amint a mentőalakulatok és a helyszínre vezényelt katonai egységek elérik a megrongált utak miatt nehezen megközelíthető térséget, amellyel a távközlési kapcsolat is szinte teljesen megszakadt.

Bernd Schell, a Német Vöröskereszt fülöp-szigeteki koordinátora szerint a város 80 százaléka romokban hever. Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett Taclobanba, azt mondta, utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást. „Autók hevernek szanaszét szórva, és az utcákat törmelék borítja”. Szavai szerint az utak járhatatlanok, a helyszínt csak helikopterekkel lehet megközelíteni.

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre. A földcsuszamlásokat, áramkimaradásokat okozó trópusi vihar miatti károk megállapítása a továbbra is katasztrofális időjárási helyzet miatt nagyon lassú. A mentőegységek nehezen tudják megközelíteni az érintett területeket, a kommunikációs eszközök pedig többnyire nem működnek.

Taclobanban a földcsuszamlások utakat torlaszoltak el, a vihar háztetőket is letépett. A heves esőzés és a sűrű köd miatt nappal is szinte az éjszakai sötétséghez hasonló látási viszonyok uralkodnak a körzetben.

Rovatok