Index Vakbarát Hírportál

30 újságíró tűnt el eddig Szíriában

2013. november 10., vasárnap 13:00

Legalább 30 újságíró tűnt már el Szíriában a polgárháború kezdete óta. Az újságírók ilyen gyakori elrablása példátlan a haditudósítás történetében - írja az AP amerikai hírügynökség. Több újságíró eltűnésére azért nem derült eddig fény, mert a családjuk vagy a munkaadójuk azt reméli, ha titokban marad a dolog akkor könnyebb lesz alkudni az elrablókkal.

Az alábbi 10 újságíróról biztosan tudni, hogy eltűnt vagy fogva tartják:

Bashar Al Kadumi: palesztin származású jordán állampolgár. A Al Kadumi egy Amerikából sugárzott műholdas TV-csatorna munkatársa. Augusztus 20-án tűnt el, miután Törökország felől átlépte a szíriai határt.

Edouard Elias és Didier Franςois: A két francia újságíró az Europe1 rádiónak tudósított. Június 6-án ejtették túszul őket, amikor Aleppóba tartottak a török-szír határról.

James Foley: az amerikai Foley-t tavaly november 22-én látták utoljára Északnyugat-Szíriában. Foley a GlobalPost-nak és a francia hírügynökségnek dolgozott.

Nicolas Henin és Pierre Torres: Henin riporter, Torres pedig fotós. Június 22-én rabolta el őket egy ismeretlen csoport Rakka városánál. Henin a Le Point magazinnak és az Arte nevű fracnia TV-csatornának tudósított.

Samir Kassab és Ishak Mokhtar: A libanoni Kassabot és a mauritániai Mokhtart október 15-én ejtették túszul Aleppo közelében. Kassab operatőrként dolgozik a Sky News Arabia TV-csatornának.

Marc Marginedas: Margidenas spanyol újságíró, az El Periodicónak dolgozik. Szeptember 24-én, Hama közelében rabolták el.

Austin Tice: amerikai szabadúszó újságíró. Szíriából a Washington Postnak és a McClatchy újságoknak írt cikkeket, illetve az Al-Dzsazíra angol nyelvű adásának készített riportokat. Augusztus 13-án, Damaszkuszban tűnt el.

Rovatok