Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia újra Ficót választotta

2013. november 10., vasárnap 13:02

Önkormányzati választásokat tartottak a hétvégén Szlovákiában, ahol Pozsony kivételével, a kormányzó szlovák szociáldemokraták diadalmaskodtak. A megyei elnökválasztás második fordulóba bejutott egy szélsőjobboldali és egy magyar jelölt is.

Újabb választási győzelmet ünnepelhetett Robert Fico szlovák miniszterelnök, Smer nevű pártja nyerte meg a hétvégi önkormányzati választásokat. A jobboldalnak sikerülhet megtartani a szlovák fővárost, amelyben immár hagyományosan, az ő jelöltjük a befutó. A választások nagy meglepetését a szélsőjobboldali Marian Kotleba okozta, ő a besztercebányai megyében a jobboldal jelöltjét maga mögé utasítva jutott be a második fordulóba. A szlovákiai önkormányzati választásokon rendkívül kevesen vettek részt.

A nyolc nagy szlovák megyéből háromban gyakorlatilag megvan a régiós elnök, mindegyik a Smer támogatásával futott be az első helyen. Peter Chudík az eperjesi megyében, Juraj Blanár a zsolnai megyében diadalmaskodott, mindketten megvédték tisztségüket. Jaroslav Baška Trencsén megyében győzött. A Smer jelöltjei a megyei elnökök választási küzdelmében további négy megyében is megnyerték, de nekik nem sikerült megszerezni a végső győzelemhez szükséges 50 százalékos szavazati arányt, így ezekben a régiókban november 23-án második fordulót tartanak.

Úgy fest, az előző 2009-es önkormányzati választásokhoz képest nem történik érdemi változás: a nyolc nagy megyéből hetet a kormányzó Smer politikusa vezet majd. A Smer megnyerte a választásokat, kommentálta a szavazást Robert Fico miniszterelnök és a párt elnöke, aki szerint az is fontos eredmény, hogy pártja a nyolc megyei közgyűlésből hatban többséget szerzett.

A jobboldali jelöltek pocsékul szerepeltek, a megyei elnökök küzdelmében mindössze a hagyományosan jobboldali bástyának számító szlovák fővárost sikerülhet megtartaniuk. Pavol Frešo, a jobboldali összefogás jelöltje a szavazatok 48 százalékával biztos befutónak tűnik az ismétlésben, ellenlábasa Monika Flašíková-Beňová (Smer) mindössze 28 százalékot szerzett.

Nagyszombat megyében küzdött meg egymással a két magyar kisebbségi politikai szervezet politikusa. A Magyar Közösség Pártja elnökét, Berényi Józsefet indította, a Most-Híd egy kevésbé ismert nevet, Nagy Józsefet. Az fordulatos jeleneteket sem nélkülöző szavazat-összeszámlálási folyamat végén, a két magyar közül végül az MKP jelöltje diadalmaskodott (14 339 szavazat, 18,33 százalék) és bejutott a második fordulóba. A Bugár-párt jelöltje Nagy csupán a negyedik helyen végzett, igaz elenyésző különbséggel (14 174, 18,12 százalék).

A választások meglepetését a szlovák szélsőjobboldal szállította. Jelöltjük Marian Kotleba korábban azzal került az újságok címlapjára,hogy több romaellenes felvonulást szervezett. Kotleba a besztercebányai megye elnöki tisztségéért elindult 11 jelölt közül 21,30 százalékkal a második helyen végzett, amely azt jelentette, hogy bejutott a választás második fordulójába. A megyei elnöki tisztségre várhatóan semmi esélye nincs, mivel az első fordulót Vladimír Maňka (Smer) jelenlegi elnök nagy fölénnyel (49,47 százalék) nyerte meg.

Kevesen szavaztak

A 2013-as szlovákiai önkormányzati választások, a hagyományoknak megfelelően, alacsony részvételi arányt hoztak, az urnákhoz a választásra jogosult szlovákok mindössze ötöde járult. A nyolc szlovák régióban éves szinten 1,1 milliárd euró (kb. 32 milliárd forint) felhasználásáról döntenek, hatáskörükbe tartozik, többek között, a megyei középiskolák, kisebb kórházak, múzeumok, színházak és alacsonyabb rendű utak működtetése és fenntartása is. Szlovákiában jelenleg nyolc nagy megye működik. Fico miniszterelnök idén nyáron bejelentette, szeretné a megyék számát háromra csökkenteni. Ez a hármas nagymegye-felosztás az egykori Csehszlovákia időszakára emlékeztetne, amikor a szlovák országrészt szintén három nagy megyére osztották.

Rovatok