Index Vakbarát Hírportál

A függetlenség napja ráijesztett az ENSZ-küldöttekre

2013. november 11., hétfő 15:26

Könnygázzal és rendőrökkel való összecsapásokkal zárult a lengyel függetlenség napján felvonuló radikálisok varsói menete. A Jobbik is megjelent a fővárosi felvonuláson, míg a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumának ötszáz képviselője Krakkóban vett részt az ellenzéki Jog és Igazságosság rendezvényén.

Az elmúlt években rendszeresen összecsapások kísérték Lengyelországban a függetlenség napjának ünnepét, és nem volt kivétel az idei év sem. A 120 év szünet után, 1918-ban újjáalakult ország ünnepe a szélsőséges csoportoknak is jó alkalom a megjelenésre. Tavalyelőtt 210 embert vettek őrizetbe, 40 rendőr megsérült, de tavaly is könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a rendfenntartók a radikálisokkal szemben – emlékeztet a National Post.

Az ünnepen – amelyről Lengyelország 1939-es megszállása után ötven évig nem emlékeztek meg – minden vezető politikai párt is megtartja a maga rendezvényét, amelyek békésen zajlanak.

A liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) által támogatott Bronislaw Komorowski államfő koszorúzott, felvonulást vezetett, a PO élén álló Donald Tusk kormányfő pedig tíz kilométeres össznépi futáson vett részt a függetlenség napján.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Jaroslaw Kaczynski már tegnap megtartotta nyitórendezvényét. A volt kormányfő beszédének vezérfonala néhai ikertestvéréről, Lech Kaczynskiről szólt, aki 2010-ben a katyni megemlékezésre igyekezve légi szerencsétlenségben életét vesztette Minszk közelében, a küldöttség 95 tagjával együtt. (A volt kormányfő korábban a Kremlt és Donald Tusk lengyel kormányfőt összeesküvéssel vádolta a történtek kapcsán.) A PiS fő eseményét Krakkóban tartotta. Ide érkezett a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumának ötszáz fős csoportja Magyarországról. Helyi beszámolók szerint rengeteg magyar zászló mellett egy nyolc négyzetméteres székely zászlót is a magasba tartottak, ám a néhány éve megtervezett, több történelmi előképből táplálkozó zászlót a lengyelek nem ismerték, így kisebb értetlenkedéssal fogadták.

Rosszkor ünnepelnek a szélsőségesek

A függetlenség napjának legérzékenyebb pontja rendszeresen a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) felvonulása. Az eredetileg 1934-ben létrejött, majd 1993-ban újraalakult szervezet akcióját idén az teszi még érzékenyebbé, hogy a lengyel fővárosban épp hétfőn kezdődik az ENSZ klímaügyi konferenciája, amelyre a világ kétszáz országából tízezer küldött érkezett.

Sokuk attól tart, hogy a rasszista felvonulók miatt veszély leselkedhet a konferencia színes bőrű résztvevőire.

A lengyel környezetvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a szélsőségesek menetelésének útvonala messze esik az ENSZ-konferencia helyszínétől, így nem jelenthetnek veszélyt a város vendégeire. Pawel Mikusek hozzátette, hogy az elmúlt években sem ért külföldieket támadás a radikálisok menetelése kapcsán. A belügyminisztérium közlése szerint a rendfenntartók készek kezelni a helyzetet.

Magyar vér külföldi kézben

Az ONR vezetője, Krzysztof Bosak szerint csupán a baloldali propaganda terjeszti, hogy felvonulásuk miatt a nem fehér bőrű személyek veszélybe kerülhetnek. „Természetesen nem igaz, hogy a résztvevők agresszív, erőszakos emberek volnának” – közölte az antiszemita, antikommunista, neonáci nézeteket terjesztő, egyébként hivatalosan csak néhány száz tagot számláló szervezet vezetője. A radikálisok a tüntetésen EU-ellenes, és nacionalista transzparensekkel vonultak fel.

A varsói Tudomány és Technika házánál tízezres tömeg gyűlt össze, akik között rengeteg  volt a maszkos, bakancsos szkinhed fiatal, és a „klasszikus” b-közepes futballhuligán – írta a helyszínről tudósítónk, aki a Jobbik harminc fős csoportját is felfedezte a tömegben.

A jobbikosok magyar és székely zászlókkal vonultak fel, többek között olyan – a lengyel függetlenség ünnepéhez kevéssé köthető – követelésekkel lépve fel, hogy „magyar vért külföldi kezébe ne”.

A felvonulók között azonban sok a jól szituált polgár is. A résztvevők száma elérte a százezret. A radikálisok látványosan alakzatba rendeződve indultak el a gyülekező helytől, ekkor sokuk símaszkot vett fel, védekezésül a több száz rendőr ellen, akik könnygázt is bevetettek az oszlatáshoz.

Baloldali molinót támadtak

Hatvan radikális tüntető ugyanis megtámadott egy épületet, ahol egy baloldali aktivista molinót helyezett el – írta a Reuters. A rendőrség különleges egységének több tucat tagja igyekezte elszigetelni a csoportot, de a radikálisok kövekkel és molotov-koktélokkal támadtak rájuk és egy autót is felgyújtottak. Helyszíni beszámolók szerint néhány tüntetőt megbilincseltek a rendőrök.

A radikális tüntetők az orosz nagykövetség mellett elvonulva szintén kisebb összeütközésbe keveredtek a rendőrökkel, akik szoros kordont vontak az épület köré – írta a Reuters. A radikális tiltakozók – akik Lengyelország 1975-ös teljes felosztása, az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktum és a Szovjetunió második világháború utáni szerepvállalása miatt a mai Oroszországra is ellenségként tekintenek – orosz nemzeti zászlót is elégettek.

A menet a lengyel főváros kávézókkal, bárokkal teli negyedénél ért véget a Zbawiciela (Megváltó) téren. Ennek közelében egy szivárványt ábrázoló emlékmű állt a tolerancia szimbólumaként, egészen hétfő estig: az elvonuló tüntetők felgyújtották.

Rovatok