Index Vakbarát Hírportál

Teljes a káosz a Fülöp-szigeteken

2013. november 11., hétfő 09:59

Az úttestre zuhant fák, összedőlt épületek és leszakadt villanyvezetékek nehezítik a Fülöp-szigetekre érkező segélyszervezetek munkáját, egyes települések egyelőre teljesen megközelíthetetlenek – írja a BBC. A helyi rendőrfőnök szerint a vihar az útjába kerülő építmények 80 százalékát lerombolta.

A helyi Vöröskereszt vezetője „abszolút tébolyként” jellemezte a 235 kilométeres óránkénti sebességgel érkező, de olykor 275 km/h-s rohamokat is magával hozó Haiyan tájfun utáni helyzetet a szigetországban. A vihar 15 méteres hullámokat korbácsolt fel, míg a szárazföldön helyenként 40 centiméter eső esett. Meteorológiai előrejelzések szerint kedden egy alacsony légnyomású front éri el a szigetországot, ami újabb esőket hozhat, ezzel tovább nehezítve a mentésben részt vevők munkáját.

A BBC-nek nyilatkozó Steven Godby, a Nottingham Trent University katasztrófamenedzsment-kutatója szerint habár a nyílt tengeren már többször tapasztaltak hasonló erejű viharokat, „elképzelhető, hogy ez volt a legintenzívebb és legerősebb tájfun, ami valaha elérte a szárazföldet”.

Az áldozatok számára vonatkozóan továbbra is csak becslések vannak: Tacloban városban több mint tízezren haltak meg, de a halálos áldozatok száma az ország többi részén is több százra tehető. A Fülöp-szigeteki hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint eddig 255 áldozatot azonosítottak, azonban minden bizonnyal sokkal többen haltak meg a katasztrófában. Körülbelül 630 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, de összesen csaknem 4,5 millió ember lakóhelyét érintette a vihar.

Jön a segítség

A tájfun sújtotta Fülöp-szigeteknek nyújtandó amerikai katonai segítség első hullámaként egy 90 tengerészgyalogosból és tengerészből álló egység indult a katasztrófaövezetbe – közölték vasárnap amerikai kormányzati források. Az MTI szerint a USAID fejlesztési szervezet sátrakat és higiéniai felszereléseket szállít, amelyekkel 10 ezer családnak tudnak segíteni, ezenkívül 55 tonna élelmiszert, amely 20 ezer gyereknek és 15 ezer felnőttnek öt napig elég.

Az Egyesült Államok mellett más országok is felajánlották segítségüket: Ausztrália kilencmillió dolláros humanitárius segélycsomagot hagyott jóvá a Fülöp-szigetek részére, míg Új-Zéland is több mint egymillió dollárral segít.

A magyarok részéről egy háromtagú csapat indult vasárnap délután Budapestről Manilába – közölte a Baptista Szeretetszolgálat. A csapat tagjai a Fülöp-szigetekre érve ötezer dolláros gyorssegélyt osztanak ki, és felmérik a további teendőket, így például azt, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatuk bevetésére. A Fülöp-szigeteki károsultak megsegítésére a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra „Tájfun” megjelöléssel várják az adományokat.

A Református Szeretetszolgálat nyolcfős orvoscsoporttal és 15 000 dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal indul útnak hétfőn reggel – közölte a szervezet az Indexszel. A legnagyobb kárt szenvedett Teyle sziget Tacloban városában fognak segítséget nyújtani. A csoport teljesen önellátó, kórházi sátorral is rendelkezik, a gyógyítást egyből az érkezés után megkezdik. 

Rovatok