Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban a legrosszabb nőnek lenni

2013. november 12., kedd 10:59

Egyiptom veszi a leginkább semmibe a nők jogait az egész arab világban a Thomson Reuters Alapítvány legújabb kutatása szerint, írja a BBC.

Az alapítvány 330 szakértő megkérdezésével készült kutatása a harmadik, női jogokat érintő felmérése az arab tavasz óta. A kutatás szerint a legelfogadóbb állam a Comore-szigetek, ahol a miniszteri pozíciók 20 százaléka nőké. A szigeteket Omán, Kuvait, Jordánia és Katar követi.

Egyiptom a gyakori szexuális zaklatások, a nemiszerv-csonkítás és a konzervatív iszlamisták egyre növekvő csoportja miatt végzett az utolsó helyen. Irak, Szaúd-Arábia, Szíria és Jemen is megelőzi.

Mindennapos zaklatás

A felmérésben a kutatóknak olyan szempontokat kellett értékelniük, mint a nők ellen elkövetett erőszak mértéke, a nők családon belüli helyzete és a nők politikai- és gazdasági szerepvállalása.

„Kairó peremén egész falvak vannak, melyek gazdasága nőkereskedelemre és kényszerített házasságokra épül” – mondta Zahra Radwan, az amerikai székhelyű Global Fund for Women tagja.

Az ENSZ áprilisi jelentése szerint az egyiptomi nők 99,3 százaléka volt már valaha kitéve szexuális zaklatásnak. Ez minden nőt érint, a kortól, végzettségtől, társadalmi háttértől, ruházattól vagy viselkedéstől függetlenül.

A felmérés kitér arra is, hogy Irakban most sokkal magasabb a nők elleni erőszakos esetek száma, mint valaha Szaddám Husszein alatt volt, Szaúd-Arábiában pedig kirívóan alacsony a nők politikai beágyazottsága, erős a munkahelyi diszkrimináció, erősen korlátozzák a nők szabad mozgását és tulajdonjogait. De Szaúd-Arábia még így is jobban teljesít például az oktatás és az egészségügy területén, mint a többi arab ország, és kevesebb a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma.

Rovatok