Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos adat: 1700 halott a tájfunban

2013. november 12., kedd 07:04 | aznap frissítve

A Fülöp-szigeteki kormány hivatalos, kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges számuk várhatóan ennél jóval nagyobb lesz.

A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító tájfunban, amely a múlt pénteken csapott le a szigetországra. Ugyanakkor az elnök, Benigno Aquino szerint az áldozatok száma inkább 2000 és 2500 között lesz majd, de a 10 ezeret biztos nem éri el.

A szélvihar Délkelet-Kínában és Észak-Vietnamban is károkat okozott, sokan meghaltak. A legtöbb áldozatot Leyte szigetén szedte a vihar.

A Hszinhua hírügynökség arról számolt be kedden, hogy több mint ezer iskolás és tanár rekedt a víz fogságában Kuanghszi Csuang autonóm terület egyik falujában. A tanintézet földszintjét másfél méteres víz árasztotta el.

A hatóságok hétfői összesítése szerint legalább kétmillió embert érintett a tájfun a szigetország 41 tartományában. A tengerparti települések romhalmazzá váltak, 630 ezer ember otthona romba dőlt vagy a vihart kísérő áradások és földcsuszamlások miatt megközelíthetetlenné vált. Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna helyszíni beszámolói szerint a szigeten mindenhol holttestek hevernek, a tájfun által teljesen elpusztított Leyte székvárosában, Taclobanban fosztogatások kezdődtek, és tömegek rohamozzák meg a katonák által őrzött élelmiszer-elosztó központokat. A hatóságok több száz katonát és rendőrt mozgósítottak a rend helyreállítására.

Számos ország és segélyszervezet küldött élelmiszert, gyógyszereket és sátrakat szállítanak a katasztrófa sújtotta térségbe. A taclobani repülőtér szerencsére képes fogadni a segélyszállítmányokat, de a segélyek elosztását megnehezíti a városban uralkodó káosz.

A tájfun sújtotta repülőtéren szülte meg gyermekét egy 21 éves asszony, akinek faházát elsöpörték az óriáshullámok. A várandós nő egy vízen úszó póznába kapaszkodva küzdött a túlélésért. Három napra rá, amikor elvonult az ár, férjével együtt kilométereket tettek meg gyalog, amíg eljutottak a reptéren létrehozott orvosi központba, ahol hétfőn egy katonaorvos felügyelete alatt megszülte a kislányát.

A tókiói kabinet keddi bejelentése szerint Japán katonákat küld a Fülöp-szigetekre, hogy a helyreállítási munkákban segítsenek a helyi hatóságoknak. Idáig egy huszonöt fős orvoscsoportot és negyven katonát küldtek, de szükség esetén növelik majd a számukat. Japán korábban ezer katonát küldött Indonéziába a 2004-es szökőár után, és a 2010-es haiti földrengést követő helyreállításban is részt vett. 

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csapatokat küld a Fülöp-szigetekre, hogy segítsék a mentési munkálatokat. Az ENSZ egy 301 millió dolláros segélycsomagot küld a térségnek.

Rovatok