Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a rendőrség a szenegáli leszbikusokra

2013. november 12., kedd 18:55

Őrizetbe vettek öt nőt Szenegálban a homoszexualitást tiltó törvény alapján - mondta kedden egy szenegáli nőjogi aktivista csoport elnöke.

A nőket hétfőn kora reggel vették őrizetbe, miután születésnapi ünnepséget csaptak egy dakari bárban. A rács mögé kerültek legidősebbike a 31 éves Sene Dieng, az egyetlen olyan szenegáli csoport egyik vezetője, amely a leszbikusok jogainak szószólója. A sajtót ennek a szervezetnek az elnöke, Ndeye Kebe tájékoztatta a történtekről. A jogi szervezet neve Nők Mosolya. 

A mélyen homofób, muzulmán többségű nyugat-afrikai országban akár öt év börtönnel is büntethetik a homoszexuálisokat és 660 ezer forintnyi összegig terjedő bírsággal sújthatják. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet értékelése szerint 2008 óta melegellenes "morális pánik" kerítette hatalmába Szenegált. A homoszexuálisok közül főleg a férfiakra vadászik a rendőrség, nők ellen meglehetősen ritkán indul razziára. Kebe azonban megjegyezte, hogy a leszbikusok helyzete rosszabbodik. 

"Szenegálban, ha homoszexualitásról esik szó, akkor általában férfiakra gondolunk, de az emberek immár vadásznak a leszbikusokra" - idézte Kebét az AP amerikai hírügynökség. Szervezete tudomása szerint az idén eddig már vagy 30 nő ellen történt rendőri intézkedés az országban a homoszexualitást tiltó törvény megszegése alapján. A Nők Mosolya azt nem tudja, hogy hányan kerültek börtönbe.

Rovatok