Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy nőt a kambodzsai tüntetésen

2013. november 12., kedd 09:53

Egy nő életét vesztette kedden Kambodzsa fővárosában, amikor tiltakozó textilipari dolgozók összetűztek rohamrendőrökkel.

Egy ruhagyár több száz dolgozója fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelve a miniszterelnöki rezidencia elé akart vonulni, de a rendőrség elzárta előttük az utat. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, felgyújtottak egy rendőrautót és két motort. A rendőrök vízágyút és füstgránátokat vetett be ellenük. A rendőrség tájékoztatása szerint három órán át tartott az összecsapás, és egy tucatnyi tüntetőt állítottak elő.

Szemtanúk azt állították, hogy a rendőrök éleslőszert is bevetettek a tüntetők ellen, és véletlenül lelőttek egy nőt, aki büféstandjánál árulta portékáját. Ezt megerősítette az áldozat lánya is, aki szerint anyját mellkasán érte a lövés, és kórházban halt bele sebesülésébe.

Egy rendőrségi illetékes határozottan cáfolta, hogy a rendőrök éléslőszert használtak volna. Mint mondta, sohasem vetnek be éleslőszert tüntetők ellen, mert ez törvényellenes. Az erőszakos tiltakozásban hatan megsérültek.

A szóban forgó textilgyár munkásai augusztus eleje óta sztrájkolnak fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelve. A kambodzsai export 80 százalékát a textilipar adja. Az országban mintegy 500 ruha- és cipőgyár működik, mintegy félmillió embernek adva munkát.

Rovatok