Index Vakbarát Hírportál

18 milliárd forint egy darab szénért

2013. november 14., csütörtök 00:29

Rekordot jelentő 83 millió dolláros áron (18,43 milliárd forintos összegért) kelt el a Sotheby's aukciósház szerda esti genfi licitjén a valaha árverésre bocsátott legértékesebb gyémánt, egy színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín drágakő, a Pink Star.

Az 59,60 karátos gyémántért öt percig tartó heves licit folyt. A leütési ár 68 millió svájci frank, 74 millió dollár volt, amely végül a ház jutalékával lett 83 millió dollár. A kőre egy hatvanas éveiben járó férfi tette a győztes ajánlatot. Kilétét nem fedte fel, és utalt arra, hogy csak képvisel valakit. A drágakőért egy telefonos licitáló volt még versenyben az utolsó pillanatig. A tétet egymillió frankonként emelték az ajánlattevők, a licit 48 millió svájci frankról, 52,5 millió dollárról indult.

Az eddigi rekord 2010-ben született, ugyanennél az akciósháznál szintén egy rózsaszín gyémánt, a Graff Pink tartotta 46,2 millió dollárral. A Pink Start a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben, csiszolatlanul még 132,5 karátos volt. A genfi székhelyű Steinmetz Diamonds vásárolta meg, a nagyközönségnek – immár csiszolva – 2003-ban mutatták be Steinmetz Pink néven Monacóban. 2007-ben egy privát aukción meg nem nevezett összegért eladták egy névtelenséget kérő vevőnek.

A gyűrűbe foglalt kő 2,69-szer 2,06 centiméteres, vastagsága 1,36 centi, súlya 11,92 gramm. Az ovális Pink Star a legnagyobb az úgynevezett fancy vivid pink (élénk fantázia rózsaszín) és az internally flawless (belül tökéletes) kategóriában, vagyis a legintenzívebb színű és tökéletesen tiszta gyémántról van szó.

Az ennyire tiszta gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a maga 59,60 karátjával szakértők szerint felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik a Földön. A gyémánt IIa típusú. A természetes gyémántoknak mindössze az 1-2 százaléka tartozik ebbe az osztályba - például a Koh-i-Noor is. Ennél csak egy magasabb kategória van, a IIb típus, amely a természetes gyémántok 0,1 százalékának leírására szolgál.

Rovatok