Index Vakbarát Hírportál

Irán tényleg lassított az atomprogramján

2013. november 14., csütörtök 20:59

Irán csaknem teljesen felhagyott urándúsítási kapacitásának bővítésével, amióta az új elnök, Haszan Róháni hatalomra lépett – áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentésében.

Róháni már hivatalba lépésekor azt hangsúlyozta, hogy szakít elődje politikájával, és megpróbálja eloszlatni a Nyugat félelmeit az iráni atomprogram ügyében. Az iszlám köztársaság azóta intenzív tárgyalásokkal igyekszik rendezni az atomvitát, már többször találkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és Németországból álló Hatok csoportjának képviselőivel.

A nemzetközi szervezet három napja egyezett meg az ellenőrzések menetrendjéről az iráni atomügynökséggel. A megállapodás révén a szervezet ellenőrei felkereshetik majd az araki nehézvizes atomlétesítményt és a gacsini uránbányát.

A mostani jelentés szerint Irán dúsított urán készlete most 196 kilogramm, az atomfegyverhez 250 kilogramm szükséges. Bár a kapacitás növelését Róháni hivatalba lépése óta visszafogták, Irán hozzáállásában nem történt radikális változás, hiszen továbbra is folyik az urándúsítás.

Rovatok