Index Vakbarát Hírportál

Kártérítés a veszélyes szilikonmellekért

2013. november 14., csütörtök 22:23 | aznap frissítve

Egy francia bíróság azoknak a nőknek adott igazat, akik veszélyesnek minősített, ipari szilikonból készült mellimplantátumokat kaptak 2001 és 2010 között. A francia PIP (Poly Implant Prothese) cég olyan olcsó implantátumokat gyártott, amik orvosi szilikon helyett ipari szilikont tartalmaztak.

A mostani perben azt a német céget ítélték kártérítésre, amelyik biztonságosnak nyilvánította a francia cég szilikonmelleit. A TÜV Rheinland korábban két Németországban indított pert is megnyert, a mostani elsőfokú ítélet szerint azonban az implantátumok eltávolításának költségeként fejenként 3000 euro kártérítést kell fizetnie. A céget hat forgalmazó és 1700 nő perelte összesen 50 millió euróra, mivel szerintük a vizsgálatoknak ki kellett volna szúrniuk a problémákat.

„A TÜV természetesen felelősségel tartozik. Ők az a szervezet, amelyik kiadja a CE biztonsági igazolást, erre támaszkodott a sebészem, amikot az implantátumokat belém helyezte” – mondta az ítélet után az egyik áldozat a BBC szerint. A cég fellebbezett az ítélet ellen.

A botrány 2010 tavaszán robbant ki, amikora a francia egészségügyi hatóság felfüggesztette a PIP által gyártott implantátumok forgalmazását. A PIP gyárát bezáratták, a cég vezetői ellen eljárás indult, majd 2012 elején a cég egykori alapítóját és vezetőjét, Jean-Claude Mast is letartóztatták.

A PIP egykori vezetői elleni per eközben is zajlik Marseille-ben. Jean-Claude Mas mindenesetre már bevallotta, hogy arra utasította beosztottait, rejtsék el a problémás szilikont az ellenőrök elől. A bírósági meghallgatáson az is kiderült, hogy a belső minőségellenőrzésért felelős alkalmazottnak csak szakácsoklevele volt.

Az implantátumokat Franciaországon kívül 65 országba exportálták. A becslések szerint világszerte 300 ezer nő kapott ilyen, bármikor kiszakadható implantátumot. A PIP mellimplantátumok harmada is hibás lehet.

A hibás darabok hozzánk is eljutottak, Magyarországon 4700-5000 embert érint a probléma. Többek közt Sarka Kata, Szűcs Judith és VV Seherezádé is ilyet kapott, azóta mindhárman kicseréltették a veszélyes mellnövelőket. Már nálunk is ítélt meg a bíróság kártérítést a hibás implantátumok miatt.

Rovatok